Ugnen, en viktig del i köket
Kategori: Tips och Trix
Att lyckas med bakningen kan ibland vara något trixigt! För att få en saftig och luftig bakelse är det viktigt att den reser sig som den ska i ugnen. Det finns faktorer som spelar roll innan man kommer till själva gräddningen(visp, rätt mängd mjöl osv). Men är allt rätt gjort på vägen så finns det vissa knep att ta till vid själva gräddningen.
• Det allra viktigaste är att lära känna sin ugn! 200 grader i 15 min kan betyda olika gräddning på kakan beroende på vilken ugn man har. Det är inga jättestora skillnader, men i bakning kan varje minut innebära skillnad.
• Det är väldigt viktigt att ugnen är tillräckligt varm från början, direkt när kakan kommer in i ugnen. När kakan ska in i ugnen öppnar man ju givetvis luckan och då åker viss värme ut och temperaturen sänks. Det tar då någon minut innan det är rätt temperatur i ugnen. Återigen, varje minut är viktig i gräddningen. Därför kan det vara bra att sätta ugnen på ca 5 grader över den temperatur det ska vara och sedan när kakan är inne i ugnen och luckan är stängd igen, sänker man temperaturen direkt till den rätta.
• Eftersom temperaturen är så viktig så kan man inte öppna och stänga under tidens gång. En särskilt viktig riktlinje är att inte öppna ugnen innan halva tiden har gått.
• En sista grej är att ändå tajma in precis i rätta stund när kakan inte längre är kladdig, det är bra att använda en sticka och känna i kakan. Men kom ihåg, inte för tidigt för då sjunker kakan ihop, men heller inte för sent då blir kakan torr! En hårfin känsla om tid, och där är vi återigen tillbaka på punkt 1, lär känna sin ugn!
Hoppas detta hjälper, lycka till!