Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Rabarberpaj

Kategori: Pajer

 
Blev helt galet sugen på paj idag när jag var och handlade, men med tanke på att jag är lite skeptisk till frysta bär och jag tyckte det var lite avancerat att ställa sig och koka bären så här en måndagskväll, så blev det rabarberpaj med mandelmassa och vanilj!

Min rabarberpaj:
• 125g mjukt smör
• 2 dl vetemjöl
• 1 dl havregryn
• 0,5 dl strösocker
• 3-5st rabarber beroende på storlek(bitarna ska täcka bottnen)
• Potatismjöl att strö över
• 1 msk vaniljsocker
• 25 g mandelmassa

1. Tärna smöret och blanda med mjöl, havregryn och socker.
2. Smörj en pajform med smör och fyll botten med hälften av smuldegen.
3. Fyll på med bitar av rabarber och mandelmassa så det täcker botten och strö över potatismjöl och vaniljsocker.  
4. Häll över den sista smuldegen.
5. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen i 20min.
6. Servera med vaniljsås!
 
 
(Ogräddad paj på bilden)

Vetemjöl Special

Kategori: Tips och Trix

Väldigt mycket nu, stressigt schema så tyvärr hinns det inte med något bak för tillfället! Igår var det några tjejer i min klass som bakade kanelbullar, men jag hann inte vara med så jag bidrog bara med receptet.

När jag bakar bullar och bröd som innehåller jäst, så använder jag alltid Vetemjöl Special. Ett mjöl med extra jäskraft, det ger degen den där extra magin som gör bullarna och brödet oemotståndligt! Det man ska tänka på när man bakar med Vetemjöl Special är att det krävs något mer vätska än vanligt/lite mindre mjöl. Det är också viktigt att knåda/arbeta degen längre innan första jäsningen eftersom Vetemjöl Special innehåller mer gluten och kräver då en längre knådning för att kunna binda gluten.

Enligt mig är det här mjölet ett måste, eftersom resultatet är oslagbart!

(Bild från Kungsörnen)

Frallor av havre och råg

Kategori: Bröd

Så var frallorna i frysen slut och då är det tvunget att göra nya! Den här gången blev det en variant i långpanna. Det går lite snabbare och är lite smidigare, vilket passade bra på en fredag eftermiddag. Frallor är nästan ett måste för mig på helgen, i alla fall en utav dagarna.
 
16 frallor(1 långpanna)
  • 50g jäst(den blå)
  • 5 dl naturell yoghurt
  • 2 dl mjölk
  • 5 dl fiberhavregryn
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl linfrö
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 2 tsk salt
  • 2 msk brödsirap
  • 3 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl special
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Lös jästen med lite av yoghurten och blanda sedan i resten av yoghurten och mjölken.
3. Blanda i fiberhavregryn, rågkross, linfrö och solrosfrön och blanda till en jämn smet.
4. Tillsätt salt och brödsirap och blanda ordentligt.
5. Blanda i rågsikt och vetemjöl special, lite i taget och arbeta i maskin 10 min eller för hand 15 min. 
6. Låt jäsa 45 min. 
7. Tag ut degen på en bakplåtsklädd plåt och kavla ut jämt över plåten. 
8. Låt jäsa 30 min.
9. Pensla med vatten och strö över lite fiberhavregryn.
10. Skär i 16 rutor och nagga med en gaffel.
11. Grädda mitt i ugnen 200 grader varmluft, i 20min.
12. Bryt i bitar och låt svalna på galler under bakhandduk.
13. Servera med ett gott pålägg!
 
 
 

Tacopirog

Kategori: Pizza, Pirog och Matpaj

Jag har varit på lite semester i Istanbul 1 vecka, så det har varit lite paus på bloggen. Idag var jag tillbaka i köket med min bakmaskin och det kändes bra!

Jag gjorde tacopiroger med rågsikt, piroger är perfekt att ha i frysen och bara plocka fram när man inte orkar ställa sig och laga mat. Det tar lite tid att göra (drygt två timmar) men det kompenseras av att det går utmärkt att frysa in och tina snabbt och enkelt.

10st piroger
• 50 g jäst
• 5 dl mjölk
• 50 g smör
• 2 tsk strösocker
• 2 tsk salt
• 3 dl vetemjöl
• 8 dl rågsikt

• 1 ägg

Valfri fyllning, jag använde:
• 500g älgfärs
• 1 gul lök
• 1 röd paprika
• 2 dl lätt crème fraîche

1. Smält smöret och tag av från plattan, häll sedan i mjölken.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av vätskan. Häll sedan i resten.
3. Blanda i lite av mjölet tillsammans med salt och socker.
4. Blanda i resten av mjölet och arbeta i maskin ca 5-10 min.
5. Låt jäsa ca 40min. Gör under tiden fyllningen så den hinner svalna.
6. Tag upp på mjölat bakbord och knåda degen något.
7. Dela i 10 delar och kavla till cirklar ca 15cm i diameter.
8. Dela upp fyllningen och vik över kanten. Knäpp ihop kanterna med hjälp av en gaffel.
9. Låt jäsa ca 20 min.
10. Pensla med ägg och grädda båda plåtar samtidigt i 200 grader, varmluft i ca 15 min. Har du inte varmluftsugn, går det lika bra att grädda en plåt i taget, mitt i ugnen 225 grader 15 min per plåt.
11. Servera med en fräsch sallad!