Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Hallon- vit chokladcupcakes

Kategori: Muffins, Cupcakes

Godmorgon! 
Idag är det Muffindagen och vad passar bättre än att baka muffins, eller om man absolut inte skulle ha tid till att slänga ihop en smet så kan man i alla fall äta en muffins! 😊 
 
Igår var det dags för barnkalas för äldsta brorsdottern och hon ville att faster skulle hjälpa till med muffins till kalaset och självklart ställer jag upp med glädje!
 
Här har ni gårdagens recept och annars hittar ni fler recept på muffins under just kategorin Muffins, Cupecakes! Enjoy!
 
På lördag har hon kalas för släkten och då gör jag tårta till henne!
 
12 cupcakes 
• 100g smör
• 2 ägg
• 2 dl strösocker
• 3 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljsocker
• 2 dl hallon
 
• 100g vit choklad
• 150g Cream Cheese
•2 dl vispgrädde
 
Vit chokladkräm
1. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något. 
2. Vispa färskost med chokladen tills det blir en jämn smet.
3. Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar.
4. Blanda försiktigt grädden med ostsmeten.
5. Ställ in i kylen minst 1 timma så att moussen blir kall.
 
1. Smält smöret och koka hallonen(separata kastruller)  låt svalna.
2. Vispa ägg och socker poröst. 
3. Blanda alla torra ingredienser. 
4. Tillsätt de torra ingredienserna(gärna genom sil) varvat med smöret och hallonen. 
5. Fyll muffinsformarna till 3/4. Ställ formarna i en muffins-plåt-form för bästa resultat
6. Grädda mitt i ugnen 200 grader ca 12-15 min. 
7. Låt svalna på galler. 
8. Spritsa krämen på muffinsarna och dekorera med tex strössel eller socker-pärlor. 
9. Servera!
 
 

Pistagebullar

Kategori: Bullar

Fullt upp som vanligt!! Men nu är det bara en och en halv vecka kvar i skolan innan "sommarlov" och så skönt det ska bli!
 
När man bakar bullar så tycker jag man ska göra det rejält!  Man ska använda grädde och det ska vara massor av fyllning! Torra bullar kan vara det tråkigaste som finns att äta! Här är receptet på mina pistagebullar!
 
Deg 40 st bullar:
• 50 g jäst, för söta degar 
• 3 dl mjölk
• 2 dl grädde
• 2 tsk malen kardemumma
• 1 dl strösocker
• 0,5 tsk salt
• 150 g smör, rumsvarmt
• 12 dl vetemjöl special
 
• 2 dl naturella pistagenötter(mätt i skalade)
• 0,75 dl strösocker
• 0,75 dl florsocker
• 1 msk vatten
• 1 msk mjölk
• 100g smör
 
• 1 ägg
• Pärlsocker
 
Pistagemassa
1. Skala pistagenötterna
2. Mixa nötter, strösocker och florsocker. 
3. Blanda med mjölk och vatten. 
4. Låt stå kallt under tiden du gör bulldegen. 
 
 
1. Smula jästen i bunke och tillsätt lite av mjölken och grädden(kall) för att lösa upp jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan.
2. Rör ner socker, kardemumma och salt.
3. Blanda i lite av mjölet och tillsätt sedan det mjuka smöret. 
4. Blanda i resten av mjölet, lite i taget. Använd gärna en sil. Arbeta degen i 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa under bakduk i 50min.
6. Kavla ut degen på mjölat bord, utan att knåda degen. Bred på fyllningen.
7. Rulla ihop och dela i 40 bitar. 
8. Låt jäsa 30 min.
9. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och strö sedan över pärlsocker.
10. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, varmluft, i ca 8 min.
11. Servera!
 

 

Det här är för mig riktiga bullar, när fyllningen väller ut!

Pingstdagen

Kategori: Allmänt

Idag är det Pingstdagen, vet inte om det är så många som firar det? Jag "firade" med en kvällspizza, faktiskt hämtpizza och sedan bakade jag bullar. Det blev kanelbullar och pistagebullar, monsterbullar som min yngsta brorsdotter hade sagt! Idag har jag gjort "vanliga" rullar, men jag tycker det är svårt, svårt att få dom fina! Har mycket lättare för att göra snäckor/knutar!

Här är i alla fall resultatet och recept kommer inom kort!

Müsli

Kategori: Müsli

Idag har jag slängt ihop en müsli, hade inte lust att slänga in den i ugnen så det blev alltså inte Granola, utan just müsli! Eftersom man gärna vill ha många olika ingredienser när man gör müsli eller granola och gärna olika från gång till gång så är Risentas lösvikt perfekt! Man tar bara precis så mycket man vill ha och skoporna är 100ml, alltså 1 dl, så man vet precis hur mycket man tar också. Ett stort plus för det alltså 👍
Här är dagens snabbrecept(jag hade inte fruktmixen hemma så får köpa det och fylla på..)

3 liter
• 5 dl branflingor
• 2 dl dinkelpuffar
• 2 dl dinkelflingor
• 7 dl havregryn
• 5 dl fivberhavregryn
• 2 dl naturell nötmix(jag hade hassel-, cashew-, pistage- och jordnötter)
• 2 dl solrosfrön
• 2 dl pumpakärnor
• 1 dl kokosflingor
• 2 dl torkad fruktmix(tex aprikos, russin, tranbär och gojibär)

1. Grovhacka nötter och branflingor.
2. Blanda alla ingredienser.
3. Servera med yoghurt eller fil!

Nytt!

Kategori: Receptbok

Godkväll! Igår var jag i Kungsbacka med jobbet och Frillesås Voltige-lag sålde lite formar, tvålar och annat smått. Så jag sponsrade lite genom att köpa ett paket miffinsformar!
hur söta är dom inte?!
 
 
 
Jag har även införskaffat mig en ny receptbok, med recept på glass och goda milkshakes. Så i sommar kan jag njuta av hemmagjord glass! 🍧😎
 

Pineapple cupcakes

Kategori: Muffins, Cupcakes

Idag är det Chokladbollens dag, trots det har jag bakat cupcakes! Min brors döttrar har varit här idag och dom ville baka muffins, så det fick bli det istället. De var väldigt duktiga och tyckte det var roligt. Äldsta tjejen ville baka muffins till sitt kalas, så då blir det nog att jag hjälper till.

Eftersom jag hade fruktkött kvar från ananas-drycken igår, så blev det ananas cupcakes idag och här är receptet:

12 st cupcakes
• 100g smör
• 2 ägg
• 2 dl strösocker
• 3 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljsocker
• Fruktkött från 1 ananas(gör gärna juice av saften!)

• 25g rumsvarmt
• 50g Cream Cheese
• 2,5 dl florsocker

1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Tillsätt de torra ingredienserna(gärna genom sil) varvat med smöret och ananasen.
5. Fyll muffinsformarna till 3/4. Ställ formarna i en muffins-plåt-form för bästa resultat
6. Grädda mitt i ugnen 200 grader ca 12-15 min.
7. Låt svalna på galler.
8. Vispa smör och Cream Cheese krämigt.
9. Vispa hastigt i florsocker.
10. Färga gärna glasyren, jag använde gul hushållsfärg för den gula färgen och blåbär för den lila.
11. Bred på glasyren på muffinsarna och dekorera med tex strössel eller socker-pärlor.
12. Servera!

Tropisk juice

Kategori: Drycker

 
 
 
När den varma våren har hittat hit med ett stort leende för att väcka sommarens färger till liv, blev jag så sugen på färskpressad juice. Eftersom jag hade en ananas hemma så fick det bli basen!
 
1 karaff
• 1 ananas 
• 5 dl apelsinjuice 
• saften av 1 citron
• 4 dl vitt vin
 
1. Skala och skär ananasen i bitar.
2. Mixa den fint med en stavmixer. 
3. Sila saften, spara gärna köttet som inte går igenom silen, till tex sorbe. Jag sparar det till morgondagens muffins.
4. Pressa citronen genom silen så att inga kärnor följer med ner i juicen. 
5. Blanda i apelsinjuice och vin.
6. Ställ i kylskåpet så att den kyls ner. 
7. Servera, gärna med några isbitar!
 
 

Temadag!

Kategori: Allmänt

Imorgon är det Chokladbollens dag! Jag hoppas alla bakar en sats chokladbollar och unnar sig en riktig go-fika, dagen till ära, det ska jag göra! 😇

Doftande frö-frallor

Kategori: Bröd

Idag har vi firat morfar lite som fyller år nu i maj så det har varit familjefirande i Halmstad idag. Det skulle vara lite förmiddags fika hos oss, så jag var uppe i morse och satte i gång bakmaskinen. Jag får snart sätta upp en skylt med "Rotorps Bageri" på huset!

Fortsatte på gårdagens bröd-tema och gjorde frallor, nybakade frallor var uppskattat och dom gick åt snabbt!

16 st frallor
• 50g jäst(blå)
• 3dl mjölk
• 3 dl filmjölk
• 125g mjukt smör
• 7 dl vetemjöl special
• 7 dl rågsikt
• 1,5 tsk salt
• 1 dl solrosfrön
• 2 msk brödsirap
• 1 msk brödkryddor

• 1 ägg
• Krossade pumpakärnor

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Rör ner 2dl av den kalla mjölken för att lösa jästen. Tillsätt sedan resten av mjölken samt filmjölk och brödsirap.
3. Blanda vetemjöl, rågsikt, salt, solrosfrön och brödkryddor i en annan skål.
4. Blanda i det rumsvarma smöret och mjölblandningen lite efter hand i degvätskan, ta bara så mycket mjöl att det precis släpper kanterna. Knåda i maskin ca 10min eller 15min för hand.
5. Låt jäsa i 45 min.
6. Ta upp på mjölat bakbord och dela i 16 bitar utan att knåda för mycket.
7. Rulla till runda bollar och lägg på bakplåtsklädd ungsplåt.
8. Låt jästa i 30min.
9. Pensla med ägg och strö på krossade pumpakärnor.
10. Grädda mitt i ugnen, 200 grader varmluft i 12-15 min eller tills frallorna är gyllenbruna.
11. Servera med gott pålägg!

Äntligen!

Kategori: Bröd

Äntligen är det lite lugnare i skolan, en vecka eller två! Snart är det i alla fall lite "sommarlov", ska bli skönt att få vila huvudet ett tag.. Ikväll har jag bakat "Svärmors Lingonbröd" ett underbart nyttigt, gott och saftigt bröd som håller länge utan att bli torrt.

1 limpa
• 1,5 dl fiberhavregryn
• 4 dl grahamsmjöl
• 1,5 dl rågflingor
• 3 tsk bikarbonat
• 1 dl linfrö
• 1 dl lingonsylt
• 1,5 dl brödsirap
• 5 dl filmjölk

1. Blanda alla torra ingredienser väl.
2. Tillsätt lingonsylt, brödsirap och filmjölk.
3. Häll den lösa smeten i en bröd form med bakplåtspapper.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, 225 grader i ca 50-60 min.
5. Låt svalna på galler, under bakhandduk.
6. Servera.