Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Choklad!

Kategori: Kladdkaka

Nu är det rejäl storm ute och jag har stängt in mig, tänt brasa och myser i soffan. Vad passar då bättre än att bjuda på ett recept av en riktigt go chokladbakelse!

4 portioner
• 100g smör
• 70g mörk choklad, 86% kakaohalt
• 2 ägg
• 2,25 dl strösocker
• 2 dl vetemjöl
• 2 tsk vaniljsocker

• 1 dl grädde
• vaniljsocker
• riven choklad

1. Smält smöret och låt choklad smälta i det smälta smöret, låt svalna. 
2. Blanda ägg och strösocker, vispa ej!!
3. Sikta i vetemjöl och vaniljsocker och blanda. 
4. Blanda försiktigt i smör och choklad till en glansig och krämig smet.
5. Smörj portionsskålar. 
6. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i ca 20min.
7. Låt svalna helt!
8. Vispa grädden med lite vaniljsocker och bred på kakorna och strö riven choklad över. 



Ljust bröd

Kategori: Rekommendationer

Ibland kan det vara svårt att baka bröd, mycket att tänka på och att få rätt proportioner. Jag har idag provat på att baka bröd med Finax Brödmix med surdeg. Det var ett väldigt gott bröd, lätt att baka, går snabbt(jämfört med att göra surdeg från grunden..) och blir riktigt fint och fluffigt! Rekommenderas!
 




Choklad

Kategori: Chokladdessert

Ikväll fick det bli chokladbollar, utsökta sådana! Det är vad vi behöver imorgon under en lång dag i skolan och ännu mer viktigt under tenta-tider. 



20 st
• 100 g rumsvarmt smör(riktigt smör, inte margarin)
• 3 dl havregryn
• 1 dl mandlar
• 5 msk kakao
• 1,5 dl strösocker
• 1 tsk vaniljsocker
• 3 msk kallt, starkt kaffe
• kokos

1. Blanda havregryn, mandel och strösocker och mixa fint med en stavmixer. 
2. Blanda den fint mixade massan med tärnat smör, kakao, strösocker, vaniljsocker och kaffe.
3. Rulla till bollar och rulla i kokos.
4. Ställ i kylen ett par timmar. 
5. Servera, gärna med en god Latte till!

Kalasdags!

Kategori: Tårtor

Nu var det min lillasysters tur att fylla år! 

Hallon och marshmallows! 😊






Gräddtårtans dag!

Kategori: Tårtor

Idag är det en bra anledning att festa till det ordentligt till söndagsfikat, det är nämligen gräddtårtans dag idag! 

Kanelbullar

Kategori: Bullar

Idag är det kanelbullens dag, en av de bästa dagarna på året 😄 När man bakar bullar så tycker inte jag att man ska snåla! Det ska vara grädde och riktigt smör i degen. På självaste kanelbullens dag har jag gjort stora, generösa bullar som smakar som en dröm!





Kanelbullens dag, 4 oktober!

Kategori: Bullar

Glöm inte bort att det är Kanelbullens dag på fredag! Här är mitt bästa recept på gudomliga kanelbullar! 

Deg 40 st bullar:
• 50 g jäst, för söta degar 
• 3 dl mjölk
• 2 dl grädde
• 2 tsk malen kardemumma
• 1 dl strösocker
• 0,5 tsk salt
• 150 g smör, rumsvarmt
• 12 dl vetemjöl special
 
• 100g smör
• Kanel
• Strösocker
 
• 1 ägg
• Pärlsocker
 
 
1. Smula jästen i bunke och tillsätt lite av mjölken och grädden(kall) för att lösa upp jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan.
2. Rör ner socker, kardemumma och salt.
3. Blanda i lite av mjölet och tillsätt sedan det mjuka smöret. 
4. Blanda i resten av mjölet, lite i taget. Använd gärna en sil. Arbeta degen i 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa under bakduk i 50min.
6. Kavla ut degen på mjölat bord, utan att knåda degen. Bred på fyllningen.
7. Rulla ihop och dela i 40 bitar. 
8. Låt jäsa 30 min.
9. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och strö sedan över pärlsocker.
10. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, varmluft, i ca 8 min.
11. Servera!