Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Rabarberpaj med jordgubbar och vit choklad

Kategori: Pajer

Vi har fått rabarber av min sambos mamma så idag blev det söndagsfika med rabarberpaj. I pajen hade jag även svenska jordgubbar och vit choklad, en väldigt god kombination! Pajen serveras idag med gammaldags vaniljsås.


Min rabarberpaj:
• 125g mjukt smör
• 2 dl vetemjöl
• 1 dl havregryn
• 0,5 dl strösocker
• 3-4st rabarber beroende på storlek
• 3 dl jordgubbar(bitarna av rabarber och jordgubbar ska täcka bottnen)
• Potatismjöl att strö över
• 70g vit choklad

1. Tärna smöret och blanda med mjöl, havregryn och socker.
2. Smörj en pajform med smör och fyll botten med hälften av smuldegen.
3. Fyll på med bitar av rabarber och jordgubbar så det täcker botten och strö över potatismjöl.
4. Grovhacka chokladen och strö över pajen.
5. Häll över den sista smuldegen.
6. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen i 20min.
7. Servera med vaniljsås!

Våfflor med smultronvatten!

Kategori: Våfflor, Pannkakor

Igår var mamma, min lillebror och syskonbarn på besök och jag bjöd på våfflor som lite mellanmål. Mums vad gott det är med våfflor, skulle kunna äta ihjäl mig på våfflor ☺

Den här gången använde jag mig av kolsyrat vatten med smak av smultron och det blev kanon!

8st våfflor
• 4 dl mjöl
• 1 tsk bakpulver
• 1 msk socker
• 1 nypa salt
• 2 dl mjölk
• 2 dl kolsyrat vatten med smak av smultron
• 2 ägg
• 50 g flytande smör

1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Blanda i mjölk och vatten.
3. Vispa i äggen och till sist smöret.
4. Grädda i våffelgärn.
5. Servera med grädde och sylt!

Gräddtårta på 15 min!

Kategori: Tårtor

På midsommar kunde jag inte bestämma mig vad jag skulle göra, eller vart jag skulle vara! Det slutade med att jag bestämde mig kl 12 att åka till mamma i Alvesta, så det var bara att packa lite snabbt så körde jag och sambon dit och stannade över natten.

Eftersom det här var påkommet lite sent och det var ingen av de i Alvesta som hade gjort någon tårta så var jag tvungen att snabbt slänga ihop något. Jag skäms lite, men jag gjorde la i princip bara ihop en tårta med färdiga delar, snabbt gick det. Jag är ju inte särskilt mycket för pulver-vanilj-visp, men i brist på tid fick det gå. Man blir väldigt bortskämd när man i vanliga fall kokar egen vaniljkräm.
Var ju tvungen att ha en midsommartårta!

Det här behövs till en 15 minuters tårta:
• Färdig tårtbotten, 3 delad
• 2 dl Marsán vaniljkräm(färdig mängd)
• 2 dl jordgubbssylt
• 3 dl grädde
• Jordgubbar

1. Lägg en tårtbotten på ett uppläggningsfat.
2. Vispa vaniljkräm enligt förpackningen, (ska ska bli ca 2 dl färdig kräm) och bred krämen på botten nr.1
3. Lägg på botten nr. 2
4. Bred på jordgubbssylt på botten nr. 2
5. Lägg på botten nr. 3
6. Vispa grädden och täck tårtan med den vispade grädden.
7. Skölj, rensa och skär jordgubbarna. 8. Dekorera tårtan med jordgubbarna.
9. Om tid finns, ställ tårtan i kylen 1-2 timmar innan servering!

Franskbröd av dinkel

Kategori: Bröd

Nu har det varit mycket kakor och tårtor, så jag får väga upp lite med bröd! Ett hembakat bröd är väl aldrig fel! Igår gjorde jag en variant av franskbröd, med extra fullkorn av dinkel. Ett mycket gott bröd med mycket smak.

2 limpor
• 50 g jäst (den blå)
• 5 dl rumsvarmt vatten
• 2 tsk ljus sirap
• 2 tsk flytande honung
• 1 dl olivolja
• 1,5 msk flingsalt
• 2 dl linfrö
• 6 dl Fullkorns dinkelmjöl
• 7 dl vetemjöl special

• Smör
• Vallmofrö
• Solrosfrön
• Linfrö

1. Smula jästen i en bunke.
2. Lös jästen med lite av vattnet och blanda sedan i resten av vattnet och flytande honung, ljus sirap, olivolja och flingsalt.
3. Se till att all jästen löst sig och blanda sedan i linfrö.
4. Blanda i mjölet, lite i taget och knåda ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa i 45 min under bakhandduk.
6. Smöra två brödformar och bröa med vallmofrö.
7. Ta upp på mjölat bord och knåda endast lite försiktigt.
8. Dela degen i två delar, rulla ut till två limpor och lägg limporna i två brödformar.
9. Låt jäsa i 30 min.
10. Pensla limporna med vatten och strö över solros- och linfrö. Gör sedan ett snitt på längden.
11. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i 25-30 min.
12. Låt svalna.
13. Servera med gott pålägg!

Kolasnittar

Kategori: Kakor

Receptet på kolasnittar har jag tagit rakt av från Leilas "A Piece of Cake", där kallar hon dem "jättegoda kolasnittar" och det håller jag med om! Det verkade som sagt även som att mina kalas-gäster tyckte eftersom de snabbt var slut!
En snabb och enkel kaka som är gudomligt god!
 

25-30st:

  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära 

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
  4. Dela degen och rulla ut till två längder.
  5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
  6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
  7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

 

De doftar och smakar underbart!!
 

Mitt kalas!

Kategori: Allmänt

Idag var det dags för mitt kalas! Det här är vad jag bjöd på:
 
Kolasnittar(Recept kommer snart)
Kolasnittarna gick åt som smör i solsken! Jag hann knappt ta någon själv, innan de var tomt i kakburken! Jag får baka en ny sats med kola snittar snart, för mums vad gott det var!

Nutellacroissant
 
Marsipantårta med citronkräm och hallongrädde
 
Riktigt gott var det! När jag gör mina tårtor blir jag givetvis olika nöjd med dem, de här gången var en sådan gång då jag blev väldigt nöjd med både utseende och smak! Det är väl som man säger, övning ger färdighet! :)

Tårta dag 3

Kategori: Tårtor

Dag tre, alltså den dagen då tårtan ska ätas så det det sista som ska fixas, kanske det mest pilliga, men enligt mig det roligaste. Hur pilligt det blir beror ju givetvis på hur man vill dekorera tårtan och vilka verktyg man har till hjälp.
 
Det här gör jag sista dagen med en marsipantårta:
1. Vispa 2,5-3 dl grädde och spackla tårtan
 
2. Kavla ut ca 200g marsipan i valfri färg och lägg över tårtan.
3. Dekorera på valfritt sätt, låt endast fantasin sätta gränser. På den här tårtan har jag använt vit marsipan, röd sugerpaste till blommor och "kort", grädde(färgad med hallon) till volanger, äkta blommor och ett rött sidenband.

4. Ställ tårtan i kylskåpet någon timma innan den ska serveras, då blir den godast när marsipanen blivit lite kall.
5. Servera!

Tårta dag 2

Kategori: Tårtor

Så var det dag 2! Dagen innan tårtan ska ätas så lägger jag ihop tårtan. Hur jag gör det beror lite på vilken form jag vill att tårtan ska ha! Vill jag ha den rak och cylinderformad så lägger jag direkt den delen som ska vara botten längst ner sen första krämen, på med nästa botten osv.. 
 
Den här gången var jag ute efter en lite kupad topp så därför använde jag mig en djup tallrik för att få formen jag var ute efter. Vill man ha en hög rund form, för till exempel en fotbollstårta eller kjolen till en Barbietårta, så använder jag mig av en djupare skål. 
 
Lägga ihop tårtan:
1. Dela tårtbotten i tre delar. 
2. Välj en tallrik eller skål som passar för den önskade formen.
3. Lägg plastfolie i tallrikens insida och se till att den ligger tätt mot kanterna. 
4. Lägg den botten som du vill ska vara högst upp på tårta längst ner i tallriken. 
5. Lägg på krämen som du vill ha överst. 
6. Lägg på mittenbotten. 
7. Lägg på krämen som du vill ha längst ner. 
8. Lägg på sista botten(den som blir botten för själva tårtan). 
9. Vik över den överflödiga plastfolien över kakan och lägg på extra om den inte täcks helt.
10. Ställ in tallriken i kylskåpet över natten(Tallriken ska stå som vanligt, tårtan vilar alltså upp och ner i kylskåpet över natten.
 
 
 
Hallonen som jag kokade igår skulle vara till hallon-grädde så idag har jag vispat grädde och försiktigt blandat med hallonen. 
 
 

Tårta dag 1

Kategori: Tårtor

På söndag är det som sagt kalas här hemma och nu tänkte jag passa på att lägga upp steg-för-steg på hur jag gör mina tårtor. För att göra allting noga och ordentligt och slippa stressa och göra onödiga fel. Jag börjar alltid 2 dagar innan tårtan ska vara färdig, alltså om tårtan ska ätas på söndagen så börjar jag med tårtan på fredagen.
 
Dag ett gör jag tårtbotten och krämer som ska värmas och sedan svalna. Den här gången har jag gjort ljus tårtbotten, citronkräm och hallon som fyllning.
 
1 tårtbotten
(Hittat receptet på tartspecialisten.se)
• 5 ägg
• 2 dl socker
• 1 dl potatismjöl
• 1 dl vetemjöl
• 2-3 tsk bakpulver
 
1. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt).
2.Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt.
3. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt.
4. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm.
5. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i cirka 45-50 minuter.
6. Lossa från formen när den svalnat ca 10 min.
7. Vänd upp och ner på tårtbotten och lägg i en påse, knyt påsen när den svalnat och frys in.
 
 
 
Lager 1
• 2 dl hallon
 
Jag har köpt frysta hallon från Polen och för att vara på säkra sidan så:
1.  Kokar jag hallonen ett par minuter.
2. Låt svalna.
3. Häll över i en burk och ställ i kylskåpet över natten.
 
 
 
Lager 2
Citronkräm
• 2 äggulor
• 2 msk strösocker
• 1 msk potatismjöl
• 2,5 dl mjölk
• 1 nypa salt
• Skalet av 0,5 citron + saften av 1 citron
• 1 msk smör
• 50g cream cheese
 
1. Vispa ihop äggulor, strösocker, potatismjöl, mjölk, salt och citron i en kastrull.
2. Värm på medelhög värme tills krämen tjocknat, den får INTE koka!
3. Tag bort kastrullen från värmen och blanda i smör och cream cheese.
4. Låt svala och rör om då och då.
5. Sätt på locket och ställ in i kylskåpet över natten.
 
 
Det här är vad jag gör dag 1 på tårtan! Imorgon fortsätter tårtbaket!

Nutellacroissant

Kategori: Bullar

Snart nalkas det födelsedagsfirande för mig med släkten och idag har jag börjat baka till det. Jag har bakat Nutellacroissant och kolasnittar, vilket sammanlagt gick på en timma -- snabbt och smidigt! Med Nutellacroissanterna fuskade jag lite och köpte färdiga smördegsplattor. jag inbillade mig att det inte skulle kännas lika onyttigt om jag inte bakade degen själv och såg allt smör..
 
Det enda som behövs är smördegsplattor, en klick nutella(ca 2 tsk) på varje platta och ett ägg till pensling!
 
1. Lägg upp plattorna på bakplåtspapper, låt de frysta plattorna tina ca 10 min på plåten.
 
2. Lägg ca 2 tsk Nutella på nedre delen av plattan.
3. Vik in kanterna och rulla ihop. Lägg skarven nedåt.
4. Pensla rullarna med ett uppvispat ägg.
5. Grädda mitt i ugnen, 200grader i ca 15min.
 
6. Låt svalna på galler.
7. Pudra gärna lite florsocker på dem och servera!

Marängbakelse

Kategori: Tårtor

Idag är det min födelsedag och den firas tillsammans med min fina sambo! Till oss har jag idag gjort marängbakelse med jordgubbsgrädde, mums! Till helgen blir det släktkalas och då blir det en större tårta. Vad det ska vara för smak och utseende får jag klura lite till på! Recept på mina enkla marängbakelse finner ni här:

2 st marängbakelser
• 2 äggvitor
• 1 dl strösocker
• 80g hasselnötter

• 2 dl grädde
• 1 tsk vaniljsocker
• 1 dl jordgubbar+till dekoration

1. Vispa äggvitor till ett hårt skum.
2. Mal hasselnötterna fint och blanda med strösocker i en separat skål.
3. Vänd försiktigt ner nötblandnigen i äggvite-skummet.
4. Rita fyra runda ringar, 10cm i diameter, på ett bakplåtspapper.
5. Fördela smeten i ringarna.
6. Grädda mitt i ugnen, 150 grader, i ca 20 min.
7. Lossa direkt och låt svalna helt på galler!
8. Vispa grädde och vaniljsocker.
9. Mixa jordgubbarna och vänd försiktigt ner i grädden.
10. Spritsa ut grädden först på ena marängbottnen, lägg på den andra och spritsa på resten.
11. Dekorera med jordgubbar
12. Servera!

Kladdkaka med choklad

Kategori: Kladdkaka

Igår var det tjejkväll och eftersom vi alla har många minnen med kladdkakor i dess olika former, var jag tvungen att baka kladdkaka!

Min absoluta favorit är med mörk choklad i, det ökar intensiteten och kladdkakan får en fastare konsistens, men fortfarande perfekt kladdighet!

Här får ni ta del av min kladdkaka med mörk choklad:

• 150g smör
• 100g mörk choklad, 86% kakaohalt
• 3 ägg
• 3,5 dl strösocker
• 2,5 dl vetemjöl
• 3 tsk vaniljsocker

• 2 dl grädde
• En gnutta vaniljsocker
• Jordgubbar

1. Smält smöret och låt choklad smälta i det smälta smöret, låt svalna.
2. Blanda ägg och strösocker, vispa ej!!
3. Sikta i vetemjöl och vaniljsocker och blanda.
4. Blanda försiktigt i smör och choklad till en glansig och krämig smet.
5. Smöra en form med löstagbara kanter, ca 24cm i diameter.
6. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i ca 25-30min.
7. Låt svalna helt!
8. Vispa grädden och vaniljsocker och bred på kladdkakan
9. Servera med jordgubbar!

(Glömde ta kort på hela kladdkakan så här är bara en bit..)

Enklaste!

Kategori: Bärdessert

Det här kan vara den lättaste och snabbaste desserten som finns! Om man är så söndagsbekväm som jag tar det max 5 min! 
 
• Jordgubbar
• Marsán vaniljkräm
• Vispgrädde
• Marsipanchoklad
• Fingers
 
1. Vispa vaniljkrämen enligt förpackningen, observera att det ska vara kräm, inte rinnande sås.
2. Lägg upp i serveringsglas.
3. Skölj och rensa jordgubbarna och skär i mindre bitar. 
4. Vispa grädde och toppa över jordgubbarna.
5. Riv lite marsipanchoklad och tryck i Fingers. 
6. Ställ gärna i kylskåp en stund. 
7. Servera!
 
 
Helt underbart att svenska jordgubbar är här!! ❤

Prinsesstårta till 5 åring

Kategori: Tårtor

Idag har det varit kalas för min äldsta brorsdotter, som fyllde 5 år i veckan. Hon har sedan i december, då lillasystern fick en Barbapapatårta, önskat sig en prinsesstårta! Självklart ställer faster upp. Jag har haft feber några dagar så jag var väldigt rädd att jag inte skulle hinna bli frisk så jag kunde göra tårtan, men tillslut blev jag tillräckligt frisk och kunde ge henne vad hon så länge önskat och sett fram emot!

Tårtan består av ljus sockerkaksbotten, hallonsylt och Ahlgrens bilar-fluff!