Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Fransk chokladkaka

Kategori: Muffins, Cupcakes

Äntligen nästan frisk! Så jag har bakat lite idag. Gjorde en cupcake-variant på fransk chokladkaka. Ville även prova nya spritsar och gjorde detta med en smörkräm. Har inte använt smörkräm innan, utan brukar jobba med grädde eller Cream Cheese.

Jag vet inte om jag blev särskilt positiv till smörkrämen, tyckte bara den var svår att jobba med eftersom den så snabbt blir varm och inte formar sig som jag vill. Får kanske prova igen en annan gång, ge det en chans till, men än så länge gillar jag Cream Cheese bättre!

Jag gräddade mina cupcakes i porslinsformar och lossade dem när de svalnat något. Det är en Nutella-gömma och toppad med en hallon-smörkräm.

4 cupcakes
• 2 ägg
• 100 g mörk choklad
• 50 g smör
• 2 dl strösocker
• 1 dl vetemjöl
• 1 dl kakao
• 1,25 tsk bakpulver
• 1 nypa salt
• 1,25 tsk vaniljsocker

• 100 g smör
• 3 dl florsocker
• 4 hallon

• 4 tsk Nutella
• 4 hallon 

1. Vispa ägg och strösocker poröst.
2. Smält chokladen tillsammans med smöret och vänd ner i den porösa smeten.
3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i blandningen.
4. Häll upp i formar.
5. Grädda mitt i ugnen 175 grader, i ca 15 min. Den ska bara kladdig i mitten.
6. Låt svalna helt.

7. Gröp ur en del av kakan och fyll med 1 tsk Nutella i varje och tryck ner ett hallon. 

8. Vispa smöret krämigt i 10 min.
9. Blanda ner florsocker, lite i taget.
10. Blanda i saften från hallonen så krämen blir rosa.
11. Spritsa på kakan.
12. Servera!

Sjuk

Kategori: 0

Jag trodde jag kunde stå emot alla förkylningsbaciller, men icke det! Förkyld och ont i halsen. Typiskt nu när det är lite lugnt i skolan, jag hade hunnit baka så mycket. Känns inte så bra att blanda ner bacillerna och bjuda på hals-ont.

Så nu ligger jag i soffan och försöker friska till, sånt e livet!

Frö-knäcke

Kategori: Bröd

Fulla, långa dagar med skolarbete, så det hinns inte med så mycket bakande. Däremot har ni här ett recept på knäckebröd med mycket frön som jag gjorde för rätt längesen. Borde göra mer knäckebröd, det är ju så enkelt att göra och så gott! Det här knäckebrödet passar bra som tillbehör till maten tycker jag.

1 plåt
• 1 dl vetemjöl
• 1 dl rågmjöl
• 0,5 dl solrosfrön
• 0,5 dl pumpakärnor
• 0,5 dl sesamfrö
• 0,5 dl linfrö
• 0,5 tsk salt
• 0,25 dl rapsolja
• 2 dl kokande vatten
• Flingsalt

1. Blanda alla ingredienser och häll över kokande vatten. Bred ut mellan två bakplåtspapper (ta bort det översta bakplåtspappret innan gräddning), sporra till lagom bitar, så det blir lättare att dela jämna bitar när brödet gräddats.
2. Grädda mitt i ugnen, 150 grader i ca 60 min. Knäckebrödet ska vara riktigt hårt när det är klart.
3. Servera!

Tekakor

Kategori: Bröd

Jag tycker det är väldigt gott med nybakat bröd till frukost(eller när som egentligen!), fryser man in brödet direkt och sedan tinar upp och värmer direkt så behåller man goda nygräddade smaken!

Tekakorna jag gjort är gjorda med inspiration från Leila Lindholm, bara några ändringar för jag hade inte allt!

20 stycken
• 10 dl mjölk
• 8 dl fiberhavregryn
• 1 msk salt
• 2 msk ljus sirap
• 250 g smör
• 50 g färsk jäst
• 16-17 dl vetemjöl

1. Värm mjölken till ca 50 grader. Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter.
2. Smält under tiden smöret och rör ner i grynblandningen när de 20 minuterna har gått.
3. Smula ner jästen och rör om ordentligt.
4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg. Knåda i maskin 10 min eller 15 min för hand.
4. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord utan att knåda för mycket, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka.
6. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
7. Grädda i mitt i ugnen, 225 grader i ca 10 minuter.
8. Servera med ost och marmelad och en kopp te!

Batman-tårta

Kategori: Tårtor

Äntligen, äntligen efter 32 år får jag min Batman-tårta, sa bror min när jag kom och den var väldigt omtyckt. Det var skönt, jag är alltid så nervös över om tårtan ska bli omtyckt! Jag var själv väldigt nöjd, men man vet aldrig vad andra ska tycka. Han fick även den senaste Batman filmen, så ja, Batman var temat idag. Tårtan innehöll en lakritsfluff och citronkräm, underbar kombination.
 
Lager 1
Lakritsfluff
• 3 dl grädde
• 180 g saltlakrits
 
Dag 1
1. Värm grädde (får INTE koka)
2. Låt saltlakrits godisarna smälta i grädden. Lättast är om man klipper godisarna i småbitar.
3. Låt svalna helt i kylskåp, gärna under natten.
 
Dag 2
Vispa upp grädden till ett fluff och dekorera tårtan.
 
Lager 2
Citronkräm
• 4 äggulor
• 3 msk socker
• 1,5 msk potatismjöl
• 3,75 dl mjölk
• 1 nypa salt
• 0,5 msk vaniljsocker
• 1,5 msk smör
• Skal från en citron
• 1 tsk citronsaft
 
1. Vispa samman alla ingredienser i en kastrull.
2. Värm upp på svag värme.
3. Låt sjuda (den får INTE koka) tills önskad tjocklek är uppnådd.
4. Tag av från värmen och låt svalna helt i kylskåp, det tar några timmar, gärna under natten.
5. Bred på tårtan.
 
 
 
 

Vaniljbullar

Kategori: Bullar

Fredag, ljuva fredag! Idag har jag skrivit tenta i Mikroekonomi, alltid svårt att veta hur det har gått men det kändes väldigt bra! Nu är det bara att vänta på resultatet. Så det är därför det varit väldigt dålig uppdatering här den här veckan, hoppas ni förstår! Tenta-veckan är en speciell vecka, man går in i en slags bubbla och allt annat än ens böcker stängs ute.

Här har ni receptet på förra helgens vaniljbullar, jag kan garantera att de smakar som en dröm, de är helt underbart goda!

Vaniljkräm
• 7 äggulor
• 4 msk socker
• 2 msk potatismjöl
• 5 dl mjölk
• 2 msk smör
• 0,5 tsk salt
• 2msk vaniljsocker

1. Vispa samman alla ingredienser i en kastrull.
2. Värm upp på svag värme.
3. Låt sjuda (den får INTE koka) tills önskad tjocklek är uppnådd.
4. Tag av från värmen och låt svalna helt i kylskåp, det tar några timmar, gärna under natten.

Deg 40 st bullar:
• 50 g jäst, för söta degar
• 3 dl mjölk
• 2 dl grädde
• 2 tsk malen kardemumma
• 1 dl strösocker
• 0,5 tsk salt
• 150 g smör, rumsvarmt
• 12 dl vetemjöl special

• Ljus sirap
• Vatten
• Strösocker

1. Smula jästen i bunke och tillsätt lite av mjölken och grädden(kall) för att lösa upp jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan.
2. Rör ner socker, kardemumma och salt.
3. Blanda i lite av mjölet och tillsätt sedan det mjuka smöret.
4. Blanda i resten av mjölet, lite i taget. Använd gärna en sil. Arbeta degen i 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa under bakduk i 50min.
6. Kavla ut degen på mjölat bord, utan att knåda degen och dela i 40 delar och rulla till bollar.
9. Låt jäsa 30 min.
10. Häll upp vaniljkrämen i en sprits och tryck ner spritsen i bullarna och fyll med kräm.
11. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, varmluft, i ca 8 min.
12. Blanda sirap med lite vatten så det blir rinnande. Pensla på bullarna innan de svalnar och strö sedan över strösocker.
13. Servera!

Ready to be served

Kategori: Chokladdessert

Alla hjärtans dag

Kategori: Chokladdessert

En mysig dag, en fin dag som lätt blir överskattad. Alla hjärtans dag innebär att man ska vara tillsammans med den/dem man älskar och bryr sig om. Att kanske visa lite extra kärlek och omtanke, helt enkelt visa att man finns till för dem man älskar.

Tyvärr blir det ofta så att folk tror man visar sin kärlek bäst genom att köpa presenter. Kärlek handlar inte om presenter, inte för mig i alla fall! Jag tycker det är underbart bara med en kram och att få tillbringa dagen/kvällen med min älskling.

För någon dag sedan kom ett önskemål här hemifrån om chokladpudding, så det är vad jag har förberett till kvällens dessert.

För 4 pers
• 6 dl mjölk
• 4 msk Maizena
• 3 msk socker
• 3 msk kakao
• 2 ägg
• 1 msk vaniljsocker
• 25 g mörk choklad

• Grädde
• Bär

1. Blanda mjölk, majsstärkelse, socker, kakao, vaniljsocker och ägg i en kastrull och värm.
2. Bryt chokladen i bitar och låt smälta.
3. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat, den får INTE koka!
4. Låt det svalna lite.
5. Häll upp i portionsglas.
6. Ställ i kylskåp minst 3-4 timmar.
7. Vispa grädde och servera puddingen med grädde och bär!

(På bilden när puddingen svalnat något och ska in i kylskåpet. Viktigt att vänta med grädden tills precis före servering så puddingen har kylts ner så grädden inte smälter.)

Semlor

Kategori: Bullar

Härliga semlor! Finns det godare fika än semlor i dessa tider?! Det är en underbar bakelse som riktigt smälter i munnen. När jag var liten, så ville jag varje år vara med i en semletävling på ett café i Växjö, där det självklart gick ut på att äta så många semlor som möjligt på en utsatt tid. När jag äntligen var på väg att anmäla mig, så var jag för liten. Jag som var säker på att vinna, nu kan jag inte äta lika många semlor, men gud så gott det är!

Smakupplevelsen beror mycket på hur bra vetebullen är, viktigt med en saftig, mjuk bulle med smak av kardemumma. Här är mina semlor och hemmagjorda mandelmassa:

18 st bullar, grundrecept:
• 50 g jäst, för söta degar
• 3 dl mjölk
• 2 dl grädde
• 2 tsk malen kardemumma
• 1 dl strösocker
• 0,5 tsk salt
• 150 g smör, rumsvarmt
• 12 dl vetemjöl special

Mandelmassa, 200g:
• 1,5 dl mandlar
• 0,75 dl strösocker
• 0,75 dl florsocker
• 1,5 tsk vatten
• 1,5 tsk mjölk

• En skvätt mjölk
• Grädde
• En nypa strösocker
• Florsocker

1. Smula jästen i bunke och tillsätt lite av mjölken och grädden(kall) för att lösa upp jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan.
2. Rör ner socker, kardemumma och salt.
3. Blanda i lite av mjölet och tillsätt sedan det mjuka smöret.
4. Blanda i resten av mjölet, lite i taget. Använd gärna en sil. Arbeta degen i 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa under bakduk i 50min.
6. Kavla ut degen på mjölat bord, utan att knåda degen och dela i 18 delar och rulla till bollar.
9. Låt jäsa 30 min.
10. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna.
11. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, varmluft, i ca 8 min.

1. Skålla mandlarna och låt svalna helt(eller köp färdigskållade).
2. Mal mandlarna i en mandelkvarn.
3. Blanda ordentligt med strösocker och florsocker.
4. Rör sedan ner vatten och mjölk till en jämn smet.
5. Plasta in och rulla till en "korv". Låt vila i kylskåpet någon timma.
6. Gröp ut bullarna och blanda innankråmet med mandelmassan.
7. Tillsätt lite mjölk, mängd beror på vilken konsistens du vill ha på mandelmassan.
8. Fyll hålet med mandelmassa.
9. Vispa grädden med en nya strösocker, spritsa grädden på bullens botten.
10. Lägg på locket och toppa med florsocker.
11. Servera!

Hallonbullar med vit choklad

Kategori: Bullar

Så var det äntligen dags för lite bullbak! Det har varit väldigt härligt väder ute i veckan, nästan lite vårkänslor, vilket har gjort mig väldigt sugen på bullar. Det snöar dock ute idag, så jag passade på att stå inne i köket och gjorde 3 olika bullar. Här är receptet på en sort, mina hallonbullar:

40st bullar, grundrecept:
• 50 g jäst, för söta degar
• 3 dl mjölk
• 2 dl grädde
• 2 tsk malen kardemumma
• 1 dl strösocker
• 0,5 tsk salt
• 150 g smör, rumsvarmt
• 12 dl vetemjöl special

Fyllning
• 100 g smör
• 300 g hallon
• 3 msk potatismjöl
• 150 g riven vit choklad

Pensling
• 1 ägg
• Pärlsocker

1. Smula jästen i bunke och tillsätt lite av mjölken och grädden(kall) för att lösa upp jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan.
2. Rör ner socker, kardemumma och salt.
3. Blanda i lite av mjölet och tillsätt sedan det mjuka smöret.
4. Blanda i resten av mjölet, lite i taget. Använd gärna en sil. Arbeta degen i 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa under bakduk i 50min.
6. Kavla ut degen på mjölat bord, utan att knåda degen. Bred på fyllningen.
7. Vik den ena långsidan mot mitten och sedan den andra likadant så att degen är i tre lager.
8. Dela i 40 delar och dela varje bil på mitten men lämna en liten bit längst upp så att biten ser ut som en byxa.
9. Snurra varje "ben" åt varsitt håll och lägg sedan varannat ben över det andra och fäst undertill.
10. Låt jäsa 30 min.
11. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och strö sedan över pärlsocker.
12. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, varmluft, i ca 8 min.
13. Servera!

Frysa äggulor? -Nej!!

Kategori: Tips och Trix

Som jag skrev i ett tidigare i inlägget om Energy Bars, så har jag hört att det går att frysa in äggulor. Jag ville prova det här eftersom det ofta är så att bara halva ägget används och det känns som slöseri på kycklingar att kasta hälften!

Imorse tog jag upp mina gulor ur frysen och lät dem tina långsamt i kylskåpet. Nu har jag precis gjort en vaniljkräm som ska användas för helgens bak. Jag kan dock säga att resultatet av frusna äggulor inte blev bra, de var alldeles för kompakta och det fanns ingen vävnad som höll ihop dem och därför blev det ingen bra vaniljkräm, det blev bara små klumpar som inte gick att vispa ihop med resten. Istället gjorde jag en ny, fin och underbart doftande vaniljkräm!

-Alltså! Frys inte in dina äggulor! Det går bra att spara i kylen ca 1 dygn om man vet att de kommer till användning, men släng dem annars. Det blir ingen kvalité!

Kladdkakan!

Kategori: Kladdkaka

Kladdkaka har länge varit min favorit, det var nog det första jag bakade på egen hand och det enda jag bakade under en lång tid som 10-12 åring! Det viktigaste med en kladdkaka är att den just är kladdig! Jag har så många gånger blivit besviken när jag köpt kladdkaka på café, så jag har nästan slutat köpa det. Det borde vara strängt förbjudet att kalla det kladdkaka när det i själva verket är chokladkaka. Kladdkaka och chokladkaka är två helt olika bakelser! Enligt mig ska en kladdkaka ha substans, men som ändå är krämigt kladdig, jag är inte så förtjust i något som bara har ett täcke och så är resten helt rinnande.  Godast till en kladdkaka tycker jag är gammaldags vaniljglass, grädde är ett alternativ, men glass är absolut godast! Det finns många varianter att göra och jag har provat mig fram med olika varianter och här är en av mina favoriter till ett lite mer festligt tillfälle. Själv gjorde jag den när jag firade min födelsedag hemma hos mamma i somras.
 
Kladdkaka med marsipan och grädde
• 150g smör
• 3 ägg
• 4,5 dl strösocker
• 6 msk kakao
• 2,5 dl vetemjöl
• 3 tsk vaniljsocker
 
• 100g marsipan
• 3 dl vispgrädde
• 1 tsk vaniljsocker
• Jordgubbar
 
1. Smält smöret och låt svalna till 37 grader.
2. Blanda ägg och strösocker, vispa ej!!
3. Sikta i kakao, vetemjöl och vaniljsocker och blanda. 
4. Blanda försiktigt i smöret till en glansig och krämig smet.
5. Smöra en form med löstagbara kanter, ca 24cm i diameter. 
6. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i ca 20-25min, beroende på önskad "kladdighet".
7. Låt svalna helt!
8. Kavla ut marsipanen och täck kladdkakan. 
9. Vispa grädden och vaniljsocker och bred på kladdkakan och garnera med jordgubbar efter behag!
10. Servera den här somriga bakelse som ett alternativ till den vanliga jordgubbstårtan!
 

Energy bars!

Kategori: Bars

Jag är i stort sett alltid hungrig och alltid sugen på något att äta, det spelar ingen roll hur mycket jag äter, så blir jag hungrig jättesnabbt igen. Jag ska väl vara glad för en snabb matsmältningsprocess, men det är jobbigt! Måste alltid ha med mig frukt, nötter eller annat mellanmål när hungern sätter till. Därför tänkte jag att jag skulle göra energy bars. Att köpa dem i affären är ju rätt dyrt och det är alltid något i som jag inte gillar, därför tänkte jag göra egna! Det går att variera i oändlighet, den här gången blev det frukt och cashew. Nyponpulvret ger en härlig smak samtidigt som det ger både energi och vitamin C, smaken passar perfekt med russin och tranbär. Jag har hört att det går bra att frysa in äggulorna, så jag tänkte prova det här eftersom jag behöver 3 äggulor till vaniljkräm jag ska göra i helgen, återkommer med resultatet av det.

15 bars

  • 1 dl naturella cashewnötter
  • 1 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 3 äggvitor
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 3 msk nyponpulver
  • 3 msk honung
  • 1 krm salt
  • 1 dl russin
  • 1 dl tranbär
  • 2 msk kokosflingor
  1. Grovhacka cashewnötter, russin och tranbär.
  2. Blanda försiktigt alla ingredienser(utom kokosflingor) i en bunke, se till att allt blir riktigt blandat.
  3. Kavla ut till 1x15x24cm mellan två bakplåtspapper på en plåt.
  4. Strö ut kokosflingorna över smeten och kavla försiktigt så de fastnar.
  5. Skär försiktigt skåror, varje bar ska vara 3x8cm.
  6. Grädda mitt i ugnen, 125 grader i 30 min.
  7. Låt svalna något och bryt sedan i sär bitarna.
  8. Låt svalna helt innan servering!
Bara färgen får en att piggna till!
 
Förvara i en lufttät burk, i kylskåpet. Perfekt mellanmål på tex, en tenta!
 

Gröna solrosfrön

Kategori: Tips och Trix

Lärde mig något nytt idag! Idag när jag skulle skära upp mitt bröd till frukost så hade solrosfröna blivit gröna!? När man använder solrosfrön i bröd och bak med bikarbonat så bildas en kondensreaktion som gör att solrosfröna blir gröna när brödet har svalnat helt. Det är helt ofarligt och smaken förändras inget, det är bara färgen som skiftar. Antingen kan man tycka att det ser lite häftigt ut eller så tycker man det är läskigt, välj själv. Själv tycker jag nog det ser lite roligt ut, lite färg som livar upp! :) Vill man förhindra det här ska man tillsätta en extra syra, antingen genom att filen har surnat eller genom tex citronsyra. Har man längre tid på sig är ju ett annat alternativ att använda jäst i stället bikarbonat, då ändras inte färgen något.

Snyggt eller inte, men här är resultatet!

Saftigt Rågbröd

Kategori: Bröd

Helgen har varit jättemysig med djur, skog och massa frisk luft i det fina vädret! Jag har tidigare skrivit om att tid är så viktigt när man bakar, det är det verkligen! Jag säger hela tiden till min mamma att hon måste sluta vara stressad när hon bakar, för då blir inte resultatet bra! Den här gången gjorde jag samma fel som jag säger till henne att sluta med..
Jag skulle bara baka ett bröd lite snabbt innan kvällsmaten och stressade. Det behöver inte ta lång tid att baka, men det går inte stressa! Så bikarbonatet blev inte tillräckligt blandat och brödet reste sig något ojämnt, inte stressa! Säger som på Pågen; Baka med kärlek! Här har ni i alla fall receptet på mitt rågbröd med havre och tranbär!

1 limpa
• 1,5 dl fiberhavregryn
• 4 dl rågsikt
• 1,5 dl rågflingor
• 3 tsk bikarbonat
• 1 dl linfrö
• 1 dl solrosfrön
• 1 dl tranbär
• 1,5 dl brödsirap
• 5 dl filmjölk

1. Blanda alla torra ingredienser väl.
2. Tillsätt brödsirap och filmjölk.
3. Häll den lösa smeten i en bröd form med bakplåtspapper.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, 225 grader i ca 45 min.
5. Servera!