Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Pizza!

Kategori: Pizza, Pirog och Matpaj

Ikväll blev pizza till kvällsmat. Det är så mycket godare med hemmagjord pizza, man får precis det man vill ha och mycket nyttigare!

Här är kvällens deg, 4 pers
• 3,5 dl vetemjöl
• 2 dl grahamsmjöl
• 1,5 tsk bakpulver
• 1 krm salt
• 75 g rumsvarmt smör
• 2 dl mjölk

1. Blanda mjöl, bakpulver och salt.
2. Tillsätt smöret, tärnat och knåda ihop med händerna.
3. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop degen.
4. Kavla ut på bakplåtspapper.

Pizzasås
• 2,5 dl passerade tomater
• 2 msk tomatpuré
• 1 msk ketchup
• 1 msk franska örter
• 1 tsk vitlökssalt
• Salt och peppar

1. Blanda alla ingredienser och bred på pizzan och strö över flingsalt.
2. Lägg på övriga ingredienser.
3. Grädda mitt i ugnen 225 grader, i ca 15 min.
4. Servera!

En doft av vanilj!

Kategori: Kakor

Föreläsningarna på skolan har varit inställda måndag, tisdag och onsdag så efter två intensiva pluggdagar hemma så tog jag en städ, tvätt och bakdag idag! Gjorde en variant på Madeleinekakor, men har ingen snäckformad form så det fick bli en annan form på dem. Dom blev rätt söta ändå :)

12 stora Madeleinekakor

• 75 g rumsvarmt smör
• 3/4 dl strösocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 2 ägg
• 1, 5 dl vetemjöl
• 1 tsk vaniljsocker

• Smör och ströbröd till formarna
• Florsocker till garnering

1. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker mjukt och luftigt.
2. Vispa försiktigt i äggen, ett i taget.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål och blanda sedan i detta, lite i taget. Använd en sil för att förhindra klumpar.
4. Pensla formarna och strö lite ströbröd i dem.
5. Fördela smeten i formarna.
6. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i 10 minuter.
7. Låt svalna något innan du vänder ut kakorna från formen.
8. Strö lite florsocker innan servering.
9. Njut med t. ex. en kopp te!

Ugnen, en viktig del i köket

Kategori: Tips och Trix

Att lyckas med bakningen kan ibland vara något trixigt! För att få en saftig och luftig bakelse är det viktigt att den reser sig som den ska i ugnen. Det finns faktorer som spelar roll innan man kommer till själva gräddningen(visp, rätt mängd mjöl osv). Men är allt rätt gjort på vägen så finns det vissa knep att ta till vid själva gräddningen.

• Det allra viktigaste är att lära känna sin ugn! 200 grader i 15 min kan betyda olika gräddning på kakan beroende på vilken ugn man har. Det är inga jättestora skillnader, men i bakning kan varje minut innebära skillnad.

• Det är väldigt viktigt att ugnen är tillräckligt varm från början, direkt när kakan kommer in i ugnen. När kakan ska in i ugnen öppnar man ju givetvis luckan och då åker viss värme ut och temperaturen sänks. Det tar då någon minut innan det är rätt temperatur i ugnen. Återigen, varje minut är viktig i gräddningen. Därför kan det vara bra att sätta ugnen på ca 5 grader över den temperatur det ska vara och sedan när kakan är inne i ugnen och luckan är stängd igen, sänker man temperaturen direkt till den rätta.

• Eftersom temperaturen är så viktig så kan man inte öppna och stänga under tidens gång. En särskilt viktig riktlinje är att inte öppna ugnen innan halva tiden har gått.

• En sista grej är att ändå tajma in precis i rätta stund när kakan inte längre är kladdig, det är bra att använda en sticka och känna i kakan. Men kom ihåg, inte för tidigt för då sjunker kakan ihop, men heller inte för sent då blir kakan torr! En hårfin känsla om tid, och där är vi återigen tillbaka på punkt 1, lär känna sin ugn!

Hoppas detta hjälper, lycka till!

Creamy Caramel Cupcakes

Kategori: Muffins, Cupcakes

I helgen är sambon inte hemma så jag passade på att ha lite tjejkväll igår med några tjejer från klassen. Såklart bakade jag och denna gång blev det kola-cupcakes. Inte särskilt nyttiga, men ibland kan man unna sig det och inte spara in på onyttigheter. Här är receptet till gårdagens cupcakes.

12 cupcakes
• 4,5 dl vetemjöl
• 1 tsk bakpulver
• 1 tsk vaniljsocker
• 0,5 tsk salt
• 125 g smör, rumsvarmt
• 2,5 dl farinsocker
• 2 ägg
• 1,5 dl yoghurt

Kolafyllning
• 1,25 dl socker
• 50 g smör
• 0,75 dl grädde

Kolafrosting
• 250 g smör
• 5 msk kolasås
• 12 dl florsocker
• 0,75 dl mjölk
• 1 nypa salt

• 12 dumlekola eller annan chokladöverdragen kola.

1. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
2. Vispa det mjuka smöret tillsammans med farinsocker lätt och luftigt i en annan skål och vispa sedan i äggen, ett i taget.
3. Tillsätt yoghurt och mjölblandningen i omgångar och vispa försiktigt tills allt är blandat.
4. Fördela smeten i muffinsformar.
5. Grädda i 175 grader, mitt i ugnen i ca 25 min. Låt sedan svalna helt.
6. Smält sockret till kolafyllningen i en kastrull på medelhög värme. Tills allt är smält.
7. Tillsätt smör och grädde och vispa tills allt är riktigt blandat.
8. Låt svalna.
9. Gröp ur en bit ur muffinsen och fördela kolafyllningen.
10. Vispa smöret mjuk och tillsätt kolasås, mjölk och salt. Vispa så det blandas ordentligt.
11. Rör försiktigt i florsocker, lite i taget tills allt är blandat.
12. Spritsa frostingen ut på dina cupcakes och dekorera med kolagodis.
13. Servera!

Hagmans Müsli

Kategori: Müsli

När jag gick på Flyinge hyrde jag rum och stallplats av familjen Hagman. I hyran i gick frukost och vi fick alltid så god müsli och nybakat bröd, de var så underbart snälla. Att göra egen müsli tycker jag är mycket godare, man kan blanda i det man själv gillar. Och så är det billigare!

3 liter müsli
Gryn
• 7dl havregryn
• 7 dl rågflingor
• 2 dl solrosfrön
• 2 dl pumpakärnor
• 2 dl vetegroddar
• 2dl kokos
• 2 dl sesamfrön
• 1 dl linfrön
• 1 dl russin

Sockerblandning
• 1,5 dl råsocker
• 1 tsk vaniljsocker
• 0,5 tsk salt
• 1,5 dl olja
• 1,5 dl vatten

1. Blanda alla gryn i en stor bunke(jag brukar vänta med att blanda i russin till direkt efter müslin rostats i ugnen, för jag gillar inte uppvärmda russin).
2. Vispa sockerblandningen i en annan bunke.
3. Häll sockerblandningen över grynen och blanda.
4. Häll i smörplåtstäckt långpanna.
5. Rosta 20 min i 200 grader, mitt i ugnen. Rör om var 5e minut.
6. Låt svalna helt innan servering!

Lyxiga pannkakor!

Kategori: Våfflor, Pannkakor

Har precis avnjutit en kvällsmat bestående av lyxiga pannkakor med champagne i. Mums på det vill jag lova! Pannkakor är väl ingen riktig mat säger många, men jag tycker det. Äter man tillräckligt många så blir man ju mätt :)

Här är mitt recept på champagne-pannkakor!

Ca 12-15st beroende på tjocklek
• 2,5 dl vetemjöl
• 0,5 tsk salt
• 0,5 msk socker
• 4 dl mjölk
• 1,5 dl champagne
• 3 ägg

1. Blanda vetemjöl, socker och salt.
2. Vispa i mjölk och champagne.
3. Vispa i äggen, ett i taget.
4. Stek på medelhög värme.
5. Servera med jordgubbssylt!

Leilas "A piece of cake"

Kategori: Receptbok

Idag har andra terminen i skolan börjat, det kommer vara mycket intensivt och mycket att läsa, men det verkar intressant! Jag tycker dock det är roligare att läsa recept och titta på bilder av goda bullar eller få inspiration av tårtor!

Här nedan ser ni en av mina favoriter(boken har egentligen ett pappersfodral med en annan framsida, men jag tycker bara det är i vägen så jag har tagit bort det). Leila Lindholm är grym och hon är min idol skulle jag kunna säga. Den här boken är kanon, där finns det mesta, både gammalt och nytt. Klassiska recept med ny tappning och olika varianter. Fick den i julklapp och har använt den flitigt! Underbara recept och underbara bilder!

Junior Masterchef

Kategori: Allmänt

Tänk om jag tyckte det var lika roligt att laga mat som jag tycker det är med bakning. Det där brukar ju hänga ihop, men inte när det gäller mig. Jag gillar inte att laga mat, jag kan inte! Försöker men oftast blir resultatet nära katastrof..
Hitintills har jag ändå accepterat att jag inte kan laga mat, motvilligt, men jag har accepterat det. Men idag tittade jag på Junior Masterchef och då kändes det inte lika accepterat när 8 åringar lagar fantastiska måltider och rätter jag aldrig hört talas om förut! Men, man kan väl inte va bra på allt. Egentligen är det förvånade att jag gillar att baka med tanke på min i övrigt icke kreativa sida! Kanske vore bättre, nyttigare om jag var bra på mat istället. Men nu är det som det är och jag tänker fortsätta med att baka och kanske försöka lära mig laga bättre mat!

Svärmors Lingonlimpa

Kategori: Bröd

Jag har varit lite ledig från skolan i två dagar, väl behövligt! Skulle väl kunna kalla det mitt jullov, eftersom jag inte haft något. Men nu fick jag i alla fall två dagar och på måndag börjar vårterminen, ska bli spännande. Härligt att vi går mot ljusare tider, kan inte annat än längta till sommar, saft och bullar!

Jag har under dessa dagar hunnit med mycket som behövdes göra och idag har jag bakat bröd, ett recept jag fått av min sambos mamma, ett grovt bröd som ändå är väldigt mjukt och saftigt, absoluta favorit brödet!! Alla borde baka allt sitt eget bröd, det är ju så enkelt och så mycket godare!

1 limpa
• 1,5 dl fiberhavregryn
• 4 dl grahamsmjöl
• 1,5 dl rågflingor
• 3 tsk bikarbonat
• 1 dl linfrö
• 1 dl lingonsylt
• 1,5 dl brödsirap
• 5 dl filmjölk

1. Blanda alla torra ingredienser väl.
2. Tillsätt lingonsylt, brödsirap och filmjölk.
3. Häll den lösa smeten i en bröd form med bakplåtspapper.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, 225 grader i ca 50-60 min.
5. Servera!

Våfflor

Kategori: Våfflor, Pannkakor

Varit sugen på våfflor så länge nu så var tvungen att göra några till efterrätt även om våffeldagen inte är riktigt ännu! Men varför vänta på våffeldagen bara för att få äta våfflor?! Nej, våfflor får man äta när man vill tycker jag! Det är ju så gott! Har testat mig fram med olika varianter, men idag satt den! Grymt goda våfflor, varsågod och njut!

• 4 dl mjöl
• 1 tsk bakpulver
• 1 msk socker
• 1 nypa salt
• 2 dl mjölk
• 2 dl vatten (gärna kolsyrat)
• 2 ägg
• 50 g flytande smör

1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Blanda i mjölk och vatten.

3. Vispa i äggen och till sist smöret.

4. Grädda i våffelgärn. 

5. Servera med grädde och sylt!

Dumle-tarteletter med Chokladtopping

Kategori: Kakor

Igår firade jag att alla mina tentor äntligen var klara(för den här perioden..) med lite bakning! Har varit dåligt med småkakor här hemma sista tiden så det behövdes. Detta är en lite lyxig variant av småkakor, men det kan man unna sig ibland!

Till 24 st tarteletter:
Skalet
• 1,5 dl vetemjöl
• 0,3 tsk bakpulver
• 0,5 tsk vaniljsocker
• 1,5 dl kokosflingor
• 0,75 dl farinsocker
• 75 g smör

Fyllning
• 36 st dumlekolor

Topping
• 100 g mörk choklad
• 25 g smör

1. Smält smöret och låt det svalna något.
2. Blanda de torra ingredienserna och häll i smöret.
3. Fördela smeten i muffinsplåt för SMÅ muffinsar och tryck ut på kanterna så det bildar en skål.
4. Grädda mitt i ugnen ca 12 min i 175 grader.
5. Fyll skalen med 1,5 st dumlekolor i varje.
6. Grädda ytterliga ca 5 min, tills det bubblar i kanterna på alla tarteletter.
7. Låt svalna helt.
8. Smält chokladen tillsammans med smöret i ett vattenbad.
9. Skeda upp chokladen i tarteletterna och låt svalna helt, ca 6 timmar.
10. Använd en varm trasa på undersidan av plåten som hjälp till att få ut tarteletterna ur plåten.
11. Servera!

35 års kalas

Kategori: Tårtor

Idag har det varit 35års kalas hos brorsans Sambo och i vanlig ordning stod jag för tårt-baket! Det blev en gräddtårta med kokos och citron, toppad med hallon. Den var verkligen omtyckt, en smak av sommar. Tycker om att bjuda in sommaren genom smaker i detta grå väder.

Lager 1
Kokosfyllning
• 150g cream cheese
• 2dl havregrädde
• 3dl kokos
• 0,5 dl mjölk

Lager 2
Citronfyllning
• 2 äggulor
• 2msk socker
• 1msk potatismjöl
• 2,5dl mjölk
• 1msk smör
• 1 nypa salt
• 50g cream cheese
• skalet av 0,5 citron + saften av 1 citron

Toppad med ca 3-4dl grädde, hallon och rosett av sugerpaste. Mums!

OBH Nordica Hercules kitchen machine

Kategori: Redskap

Har en massa tentor att skriva till så det blir inte så mycket bakande. Den mesta vaken tid lägger för tillfället vid skrivbordet och pluggar ekonomi! Men tänkte berätta om mitt senaste tillskott i köket! Köpte en sen julklapp, eller nyårs present till mig själv, en köksassistent. Det underlättar väldigt mycket och det sparar så mycket tid! Det går så bra att sätta på den och så kan man plocka undan lite och hålla i ordning mycket bättre.

OBH Nordica Hercules kitchen machine
• 1200 WATT
• 5,5 liter
• Formgjuten aluminium bas
• 8 hastigheter
• höj- och sänkbar
• Stänkskydd

Tillbehör
Original
• Visp
• Degkrok
• Rörspade

Extra
• Fästanordning till att forma kakor
• Köttkvarn
• Rivjärn
• Mixer

Perfekt för mig som ville ha både en Köksassistent och en mixer! Överlycklig :D

Förträffligt Fluffiga Frallor

Kategori: Bröd

Tänkte baka lite goda frallor ikväll. Supergoda till frukost eller förmiddagsfikat, eller när som egentligen. Ljusa fluffiga frallor som inte går annat än älska! Perfekt start på dagen innan julen åker ut i ett städryck! :) Använd vetemjöl special, med extra jäskraft, det ger ett bättre resultat. Tänk bara på att det mjölet behöver arbetas och knådas längre än vanligt vetemjöl!

Till 16 frallor:
• 50g jäst(blå)
• 6dl mjölk (gärna 3%)
• 125g mjukt smör
• Ca 15dl vetemjöl special
• 1,5tsk salt
• 1tsk bakpulver

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Rör ner 2dl av den kalla mjölken för att lösa jästen. Tillsätt sedan resten av mjölken.
3. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en annan skål.
4. Blanda i det rumsvarma smöret och mjölblandningen lite efter hand i degvätskan, ta bara så mycket mjöl att det precis släpper kanterna. Knåda i maskin ca 10min eller 15min för hand.
5. Låt jäsa i 45 min.
6. Ta upp på mjölat bakbord och dela i 16 bitar utan att knåda för mycket.
7. Rulla till runda bollar.
8. Låt jästa i 30min.
9. Pensla med ägg och strö vallmofrön över.
10. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i 12-15 min eller tills frallorna är gyllenbruna.
11. Servera med gott pålägg!

Himmelsk paj

Kategori: Pajer

Tänkte åka till min bror och hans familj och vad passar väl bättre än en paj med hallon, blåbär och mango och ett täcke av vit choklad för att pigga upp i det grå och trista vädret! Det är ju så gott och Kan det bli enklare än att göra en smuldegspaj?!

Dagens recept på paj
• 125g mjukt smör
• 3dl vetemjöl
• 1dl socker
• 3-4dl bär
• 1msk potatismjöl
• 50g vit choklad

1. Tärna smöret och blanda med mjöl och socker. När jag använder smör som ska vara rums-varmt och mjukt använder jag Milda Guld för det är så smidigt att arbeta med.
2. Smörj en pajform med smör och fyll botten med hälften av smuldegen.
3. Fyll på med bär så det täcker botten och sikta över potatismjölet.
4. Riv chokladen och strö över bären.
5. Häll över den sista smuldegen.
6. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen i 20min.
7. Servera med krämig vaniljsås!

Vill ha!

Kategori: Allmänt

Vill unna mig, eller snarare mitt bakande, denna choklad! Valrhona Chokladpellets Guanaja 70% En riktigt bra choklad av fin kvalité, en mörk choklad på Criollo-och Trinitaro-kakaobönor från Centralamerika. Säljs på Leila Lindholms General store 1kg för 349kr! "1kg choklad för den som bakar och lagar mycket kakor och desserter hemma och som gärna vill ha ett litet lager av fin choklad."- Leila Lindholm

Tårtfyllning

Kategori: Tårtor

 
Tårtfyllningar kan man blanda i oändligt många varianter! En bra bas jag brukar använda är mousse, varianten nedan är väldigt enkel och snabb! 
 
Räcker till ett lager
 
• 150g färskost(Phiadelphia/Cream Cheese)
• 2dl grädde
• 150g valfri smaksättning(ex smält choklad, bär, frukt)
 
1. Om du använder choklad så smält den över ett vattenbad och låt svalna något. 
2. Vispa färskost med smaksättningen tills det blir en jämn smet.
3. Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar.
4. Blanda försiktigt grädden med ostsmeten.
5. Ställ in i kylen minst 1 timma så att moussen blir kall.
6. Färdig att breda på tårtbotten!
 

Nyårsafton!

Kategori:

Igår var det nyårsafton och vi gjorde en massa god mat och efterrätt. Till huvudrätt gjorde min underbara sambo en mycket god älgfilé men svampsås och potatisgratäng till det. Desserten stod jag för så klart och det blev chokladfondant med bärkompott i citronjuice och vaniljglass till det!
Det var första gången jag gjorde chokladfondant, så jag visste inte hundra vad som väntade. Här är receptet jag använde från coop.se, men jag blev inte riktigt nöjd så nästa gång tar jag lite mer socker och mjöl!

Till 4 portioner

4 msk strösocker
2 ägg
2 ägg, endast gulan
100 g smör
100 g mörk mintchoklad, minst 70 %
2,5 msk vetemjöl

1. Vispa socker, ägg och äggulor pösigt. 2. Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i det smälta smöret. Rör om tills chokladen har smält.
3. Blanda chokladsmeten med äggblandningen. Vänd ner mjölet.
4. Spritsa eller fördela med sked eller sprits smeten i formarna.
5. Grädda mitt i ugnen 7 minuter på 225 grader.
6. Servera med valfritt tillbehör!