Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Mjölkfri sockerkaka med choklad och hallon

Kategori: Kakor

Idag har jag passat brorsbarnen och vi har gjort en variant på sockerkaka. Eftersom vi har allergier mot mjölk i familjen så gjorde vi en mjölkfri sockerkaka med choklad och hallon.

1 sockerkaka
• 50g margarin
• 1 dl havremjölk
• 3 ägg
• 2 dl strösocker
• 1 tsk vaniljsocker
• 3,5 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 nypa salt
• 1dl hallon

• Smör och ströbröd till formen

• 100g soyabaserad creamcheese
• 0,5 dl kakao
• 2 tsk vaniljsocker
• 0,5 dl havremjölk

• Hallon
• Pärlsocker

1. Smält smöret och häll i mjölken, låt stå på svag värme.
2. Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker poröst.
3. Häll i smörblandningen.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål och vänd sedan ner det i smeten.
5. Smörj och bröa en form med avtagbara kanter, ca 24cm i diameter.
6. Häll smeten i formen och fördela hallon över kakan.
7. Grädda mitt i ugnen, 175grader varmluftsugn, i ca 20-25 min.
8. Låt svalna helt.
9. Blanda samman alla ingredienser till chokladtoppingen och bred på kakan. Dekorera med hallon och pärlsocker.
10. Servera!

En framtida favorit-limpa!

Kategori: Bröd

I förmiddags innan jobbet gjorde jag ett fantastisk gott bröd! Det var himmelskt mjukt och saftigt trots den höga fullkornshalten. Jag blir så glad när jag experimenterat ihop ett bröd på känsla och så blir det så bra! Helt klart en framtida favorit!

2 limpor
• 50 g jäst (den blå)
• 5 dl kallt vatten
• 50g flytande margarin
• 3 msk flytande honung
• 2 tsk salt
• 1 dl linfrö
• 4 dl Fullkorns Dinkelmjöl
• 11 dl Vetemjöl Special Fullkorn

• Flingsalt

1. Smula jästen i en bunke.
2. Lös jästen med lite av vattnet och blanda sedan i resten av vattnet och flytande honung.
3. Se till att all jästen löst sig och blanda sedan i margarin, linfrö och salt.
4. Blanda i mjölet, lite i taget och knåda ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa i 45 min under bakhandduk.
6. Lägg bakplåtspapper i två brödformar.
7. Ta upp på mjölat bord och knåda endast lite försiktigt.
8. Dela degen i två delar, rulla ut till två limpor och lägg limporna i brödformarna.
9. Låt jäsa i 30 min.
10. Pensla limporna med vatten och strö över flingsalt. Gör sedan ett snitt på längden.
11. Grädda mitt i ugnen, 200 grader varmluft i 25-30 min.
12. Låt svalna.
13. Servera med gott pålägg!

Mandelkubb

Kategori: Kakor

Igår gjorde jag en sats med mandelkubb på klassiskt recept. Det är ju så gott med mandelkubb, perfekt till kaffet!

Eftersom mandelkubb bakas med hjortronsalt så doftar det starkt när kakorna gräddas och det sticker lite i näsan när man tar ut plåten. Men den doften lägger sig och det luktar inte så när de har svalnat.

20 st mandelkubb
• 7 st bittermandlar
• 100 g rumsvarmt smör
• 1,5 dl socker
• 1 ägg
• 2 dl gräddfil
• 6 dl vetemjöl
• 2 tsk hjorthornssalt

• 2 dl pärlsocker

1. Riv bittermandeln fint.
2. Vispa smör och socker vitt och poröst.
3. Tillsätt ägg, gräddfil, bittermandel, hjorthornssalt och mjöl.
4. Forma smeten till en rulle och låt den vila i frysen ca 40-50min.
5. Skär den i bitar. Tillsätt lite mera mjöl om degen känns kladdig.
6. Forma dem till fyrkantiga bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
7. Strö på pärlsocker.
8. Grädda mitt i ugnen, 225grader i 10-15 minuter.
9. Låt svalna och servera!

Fullkornsfrallor

Kategori: Bröd

Glömde lägga upp receptet på frallorna igår!
Jag ska säga ärligt att först när jag tog ur frallorna ut ugnen så kändes de inte klara, men det måste berott på att de var varma för sen när de vilat till sig så var de kanon!


Till 20 frallor:
• 50g jäst(blå)
• 6 dl mjölk (gärna 3%)
• 100g mjukt smör
• 14 dl vetemjöl special fullkorn
• 0,5 dl linfrö
• 0,5 dl solrosfrö
• 0,5 dl pumpakärnor
• 1,5 tsk salt


1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Rör ner 2dl av den kalla mjölken för att lösa jästen. Tillsätt sedan resten av mjölken.
3. Blanda mjöl, salt och frön i en annan skål.
4. Blanda i det rumsvarma smöret och mjölblandningen lite efter hand i degvätskan, ta bara så mycket mjöl att det precis släpper kanterna. Knåda i maskin ca 10min eller 15min för hand.
7. Ta upp på mjölat bakbord och dela i 20 bitar utan att knåda för mycket.
8. Rulla till runda bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt.
9. Låt jästa i kylskåp över natten. Täck med bakhandduk.
10. På morgonen: Sätt på ugnen och låt frallorna stå i rumstemperatur tills ugnen är tillräckligt varm.
11. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i 15-20min eller tills frallorna är gyllenbruna.
12. Låt svalna och servera sedan!

Morgonfrallor

Kategori: Bröd

Morgonens frukost är förberedd! Kalljäsning på G i kylskåpet, imorgon kommer recept..om de smakar bra 😉

Frukt- och nötbröd

Kategori: Bröd

Idag har jag experimenterat lite med en brödlimpa, och så gott det blev! 👍 Det är så mycket bättre att göra sitt eget bröd, då vet man vad som stoppats i och man kan välja och blanda i oändlighet!

Den här gången blev det ett frukt- och nötbröd som doftar ljuvligt!

• 4,5 dl naturell yoghurt
• 1 dl brödsirap
• 1 dl lingonsylt
• 1 dl hasselnötter
• 1 dl tranbär
• 1 dl russin
• 1dl vetekross
• 1 dl rågkross
• 1 dl havregryn
• 2,5 dl grahamsmjöl
• 3 dl rågsikt
• 0,5 dl linfrö
• 0,5 dl solrosfrö
• 1,5 tsk salt
• 1,5 tsk bakpulver
• 1,5 tsk bikarbonat
• 1,5 tsk brödkryddor

Pumpakärnor

1. Blanda yoghurt, sirap och lingonsylt i en bunke.
2. Grovhacka hasselnötterna och rör i yoghurten.
3. Blanda i resten av ingredienserna och se till att det blandas ordentligt. Viktigt att bakpulver och bikarbonat är jämt fördelat i smeten!
4. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform och vik över kanterna.
5. Häll i smeten i formen och strö över pumpakärnor. Gör ett snitt rakt över brödet.
6. Grädda mitt i ugnen, 200grader i ca 45 min.
7. Låt svalna något. Ta sedan ur brödet och låt svalna på galler med en bakhandduk över.
8. Servera med gott pålägg!

Rabarber- och hallonsylt

Kategori: Sylt

Härlig sommar det har varit! Det har dock inte hunnits med så mycket bakande så jag tog igen lite idag med sylt och kolasnittar, mums! 
 
Recept på kolasnittar finns här:
http://jagbakardusmakar.blogg.se/2013/june/kolasnittar.html
 
 
 
Rabarber- och hallonsylt:
• 150g rabarber
• 150g hallon
• 150g syltsocker
• 1 msk vaniljsocker
• 0,5 dl vatten 
 
1. Skala rabarberna och skär i 1cm stora bitar. 
2. Skölj hallonen. 
3. Blanda alla ingredienser i en stor gryta. 
4. Låt koka upp och koka 5min.
5. Häll upp i en varm glasburk och vänd på den upp och ner så bildas det ett vakum i burken. 
 

Sinnesro

Kategori: Allmänt