Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Linfröfrallor

Kategori: Bröd

Lite påsklov från skolan nu, det är rätt skönt kan jag lova! Idag har jag bakat frukostfrallor till påsk, glömde dock ta kort på frallorna och nu ligger de i frysen eftersom de inte ska ätas förrens på söndag. När man fryser in frallor så är det bara att låta dem tina, sen pensla frallorna med lite vatten och värma de några minuter i ugnen så är de som nybakade igen!

20 bullar
• 3 dl mjölk
• 4 dl fiberhavregryn
• 3 dl vatten
• 50 g jäst(den blå)
• 2 dl krämig naturell yoghurt
• 2 tsk salt
• 1 dl linfrö
• 12 dl vetemjöl special

1. Värm mjölk och vatten till ca 50 grader. Rör i havregryn och salt, häll över massan i en bunke och låt stå och svälla i 20 minuter. Rör sedan ner vattnet och se till att röran inte är varmare än 25 grader. Smula ner jästen i bunken.
2. Rör ner yoghurt och linfrö.
3. Arbeta ner vetemjöl och salt men spara lite mjöl till utbakningen.
4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.
5. Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig, men knåda inte för länge.
6. Forma degen till en rulle och dela i 20 bitar och rulla till bollar.
7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Låt jäsa ca 30 min.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader varmluft, ca 10-12 minuter.
10. Låt dem svalna under bakhandduk på ett galler.
11. Servera!

Drottningsylt

Kategori: Sylt

Idag är det Våffeldagen och jag har självklart gjort våfflor, men jag har även gjort sylt för första gången! Själv tycker jag Drottningsylt är väldigt gott, det är en blandning av hallon och blåbär, så det blev premiären.

Att göra sylt var verkligen enkelt, tar inte alls lång tid. Alla borde göra sin egen sylt!

Jag använde mig av Dan Zucker syltsocker och är nöjd med resultatet. Bären kan vara färska eller frysta.

Mängd bestämmer du själv:
• 1 del syltsocker
• 1,5 del hallon
• 1,5 del blåbär
• Vatten (1 dl till 1 kg bär)

1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp.
2. Låt koka i 3-5 min under omrörning.
3. Häll upp sylten i varma glasburkar(viktigt att burkarna är varma, annars kan glaset spricka när den varma sylten hälls i burkarna).
4. Sätt på locket direkt, värmen kommer göra att det skapas vakum. Låt svalna i rumstemperatur.
5. Förvara i kylskåp.

Nutella Cupcakes

Kategori: Muffins, Cupcakes

Min fd frisör och goda stallvän fyller år imorgon, så självklart hade jag med mig fika till henne när jag ändå skulle åka till Alvesta. Det blev Nutella cupcakes med hallongömma. Magisk smak och harmoni att sätta tänderna i! Mums!

12-14 stora cupcakes
(använd amerikanska formar)

• 150 g smör
• 80 g mörk choklad
• 1,5 dl mjölk
• 3 ägg
• 3 dl socker
• 4,5 dl vetemjöl
• 3 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljsocker

Nutellakräm
• 100 g smör, rumsvarmt
• 2 dl Nutella
• 1 tsk vaniljsocker
• 1 dl vispgrädde
• 4 dl florsocker

• Hallon

1. Smält smöret och lägg i chokladen och låt den smälta, häll sedan i mjölken.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke.
4. Tillsätt de torra ingredienserna(gärna genom sil) varvat med chokladblandning.
5. Fyll muffinsformarna till 2/3. Ställ formarna i en muffins-plåt-form för bästa resultat.
6. Grädda mitt i ugnen 175 grader, varmluft ca 20 min.
7. Låt svalna helt på galler under bakhandduk.
8. Vispa smöret mjukt och krämigt.
9. Vispa i Nutella vaniljsocker och grädde.
10. Vänd ner florsocker och se till att allt blir blandat.
11. Gräv en grop i muffinsen och fyll med hallon.
12. Spritsa krämen på muffinsarna och dekorera på valfritt sätt om det önskas.
13. Servera!

Chokladbollar!!!

Kategori: Chokladdessert

Hade Carolin här innan idag för jag skulle hjälpa henne inför en kommande tävling och vi pratade om chokladbollar, hur sugna vi varit på det så länge! Jag blev ännu mer sugen då och sambon pratade också om chokladbollar här om kvällen. Så nu var jag nästan tvungen att slänga ihop en smet.

Här är receptet på mina chokladbollar:

20 st
• 100 g rumsvarmt smör(riktigt smör, inte margarin)
• 3 dl havregryn
• 1 dl mandlar
• 5 msk kakao
• 1,5 dl strösocker
• 1 tsk vaniljsocker
• 3 msk kallt, starkt kaffe
• kokos

1. Blanda havregryn, mandel och strösocker och mixa fint med en stavmixer.
2. Blanda den fint mixade massan med tärnat smör, kakao, strösocker, vaniljsocker och kaffe.
3. Rulla till bollar och rulla i kokos.
4. Ställ i kylen ett par timmar.
5. Servera, gärna med en god Latte till!

Cookies med vit och mörk choklad

Kategori: Kakor

Idag hade jag ett möte på skolan på förmiddagen angående nästa läsårs kurser. När jag kom hem gjorde jag lite cookies, men inspiration från Leilas "a peice of cake", men som vanligt, med min egna twist på det. Lite kladdigt, men väldigt enkelt att baka.

Jag fick frågan för några veckor sedan om jag utvecklat något recept själv. I stort sätt alltid när jag bakar så hämtar jag inspiration någonstans, ofta på flera olika ställen, sedan gör jag om det till mitt eget vis. Jag vill prova olika kombinationer och smaker för att lära mig. Ibland går jag precis efter receptet, men då är det inte lika roligt! Då känns det inte som att det är jag som har bakat, vill känna att det är MINA bullar tex och stolt kunna ta åt sig när folk tycker det är gott.

Småkakor är alltid bra att ha hemma, måste göra det oftare! Här är en bra början i alla fall:

20 kakor
• 125 g smör
• 0,5 dl råsocker
• 0,5 dl brunt farinsocker
• 1 ägg
• 1,5 dl vetemjöl
• 0,5 dl havregryn
• 0,5 tsk bakpulver
• 0,25 tsk salt
• 50 g vit choklad
• 50 g mörk choklad
• Skal från en halv lime

1. Vispa smör, råsocker och brunt farinsocker mjukt och krämigt. Rör sedan ner ägget.
2. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt ordentligt i en annan bunke och vänd sedan ner det här i smeten.
3. Hacka chokladen grovt och riv skalet av lime och blanda i det här i smeten.
4. Forma smeten till en rulle, ca 5 cm i diameter och 20 cm lång och låt vila i frysen ca 30 min.
5. Tag upp smeten från frysen och skär 1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtsklädd plåt.
6. Grädda mitt i ugnen, 180 grader i ca 10 min.
7. Lossa genast kakorna och lägg dem på ett galler. Låt svalna helt utan bakhandduk så de behåller sin krispiga yta.
8. Servera!

Granola

Kategori: Müsli

Läste på Leila Lindholms blogg skillnaden mellan Granola och müsli. Granolan är rostad med en sockerblandning och müsli är när man endast blandar ihop olika flingor och gryn. Så här är en variant på min Granola.

3 liter Granola
Gryn
• 5 dl dinkelflingor
• 5 dl havregryn
• 4 dl rågflingor
• 2 dl solrosfrön
• 2 dl pumpakärnor
• 2 dl hasselnötter
• 2 dl kokos
• 1,5 dl sesamfrön
• 2 dl linfrön
• 1 dl tranbär

Sockerblandning
• 2 dl råsocker
• 1,5 tsk vaniljsocker
• 0,5 tsk salt
• 2 dl olja
• 2 dl vatten

1. Blanda alla gryn i en stor bunke(jag väntade med att blanda i tranbär till direkt efter müslin rostats i ugnen).
2. Vispa sockerblandningen i en annan bunke.
3. Häll sockerblandningen över grynen och blanda.
4. Häll i smörplåtstäckt långpanna.
5. Rosta 20 min i 200 grader, mitt i ugnen. Rör om var 5e minut.
6. Låt svalna helt innan servering!

Limeglasstårta med browniebotten

Kategori: Tårtor

Igår lurade jag och några i klassen hem en tjej till mig. Hon fyller år på söndag så jag gjorde en glasstårta med browniebottnar, ljuvligt gott. Smaken från lime och hallon gjorde den väldigt fräsch trots chokladen. Tårtan var uppskattad av alla och det blir definitivt något jag kommer göra om. Det var första gången jag gjorde egen glass så nästa gång kanske jag varierar mig i receptet något. Recept på den här glasstårtan tog jag från Allt om Mat.

Browniebotten
• 175 g smör
• 200 g mörk choklad, hackad
• 3 st ägg
• 3 dl strösocker
• 3 dl vetemjöl
• 1 msk kakao
• 1 tsk vaniljsocker

Glass
• 1 st vaniljstång
• 6 st äggula
• 3 dl florsocker
• 4 dl vispgrädde
• 2 st lime, rivet skal och saft

Hallonrippel
• 100 g frysta hallon, tinade
• 1 msk florsocker
• 1 msk vatten

1. Browniebotten: Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och dra den av värmen. Lägg i chokladen och låt den smälta. Vispa under tiden ägg och socker luftigt. Rör i smörchokladen och de torra ingredienserna. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna helt.
2. Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfrön och florsocker vitt och luftigt. Vispa grädden. Vänd ner äggvispet, rivet skal och saft av lime i grädden.
3. Hallonrippel: Mixa hallonen med florsocker och vatten.
4. Lossa browniebottnen från formen och dela den till 2 bottnar. Lägg tillbaka den ena bottnen i formen. Häll i hälften av glassmeten och ”rippla” med snabba rörelser i hälften av hallonmixet med en tesked. Lägg på den andra bottnen, häll på resten av glassmeten. Rippla på resten av hallonmixet i ett vackert mönster. Frys i minst 8 timmar, gärna över natten.
5. Servering: Låt glasstårtan tina långsamt i kylen ca 1 timme före servering.

Franskbröd

Kategori: Bröd

Idag tänkte jag göra soppa och det är ju så gott med nybakat bröd till. Föreläsningen idag blev inställd så jag hann baka ett bröd, äntligen! Känns som det var en evighet sen jag bakade bröd, det är ju så gott.

Det blev en lite nyttigare variant med grahamsmjöl och linfrö. Perfekt till kvällsmaten!

2 limpor
• 50 g jäst (den blå)
• 5 dl rumsvarmt vatten
• 2 tsk ljus sirap
• 2 tsk flytande honung
• 1 dl olivolja
• 1,5 msk flingsalt
• 1 dl linfrö
• 6 dl grahamsmjöl
• 6 dl vetemjöl special

• Smör
• Vallmofrö
• Solrosfrön
• Linfrö

1. Smula jästen i en bunke
2. Lös jästen med lite av vattnet och blanda sedan i resten av vattnet och flytande honung, ljus sirap, olivolja och flingsalt.
3. Se till att all jästen löst sig och blanda sedan i linfrö.
4. Blanda i mjölet, lite i taget och knåda ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa i 45 min under bakhandduk.
6. Smöra två brödformar och bröa med vallmofrö.
7. Ta upp på mjölat bord och knåda endast lite försiktigt.
8. Dela degen i två delar, rulla ut till två limpor och lägg limporna i två brödformar.
9. Låt jäsa i 30 min.
10. Pensla limporna med vatten och strö över solros- och linfrö. Gör sedan ett snitt på längden.
11. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i 25-30 min.
12. Låt svalna.
13. Servera med gott pålägg!

Härlig söndag!

Kategori: Allmänt

Underbart väder idag och jag har spenderat förmiddagen ute i solen, sen blev det riktig storstädning. Så det där brödet jag skulle baka och den där müslin jag skulle göra och de där choklad- och jordnötskakorna jag hade tänkt baka hanns inte med tyvärr. Får försöka hinna med det i veckan.

Ikväll har jag avnjutit de sista semlorna av de sista vetebullarna i frysen. Åh det är ju så underbart gott riktigt, smälter i munnen, mums!

Äppelpaj

Kategori: Pajer

Har varit barnvakt till brorsans barn inatt och glömde mina nycklar så visiten blev lite längre än planerat och jag gjorde en äppelpaj till efterrätt!

Dagens recept på paj
• 125g mjukt smör
• 1,5 dl vetemjöl
• 1,5 dl havregryn
• 1dl strösocker
• 2-3 st skurna äpplen
• Kanel och socker
• Havregryn att strö över

1. Tärna smöret och blanda med mjöl och socker. När jag använder smör som ska vara rums-varmt och mjukt använder jag Milda Guld för det är så smidigt att arbeta med.
2. Smörj en pajform med smör och fyll botten med hälften av smuldegen.
3. Fyll på med äppelbitar så det täcker botten och strö över socker och kanel.
4. Häll över den sista smuldegen och lite extra havregryn.
5. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen i 20min.
6. Servera med krämig vaniljsås!