Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Linfröfrallor

Kategori: Bröd

Idag har gjort frallor av vad som fanns hemma! Det blev till eftermiddags fika, men frallorna passar lika bra till frukost!
Glömde fota frallorna innan de var slut..

20 bullar 
• 3 dl mjölk
• 4 dl havregryn
• 3 dl vatten
• 50 g jäst(den blå)
• 2 dl créme fraîche
• 2 tsk salt
• 1 dl linfrö
• 12 dl vetemjöl special med fullkorn

1. Värm mjölk till ca 50 grader. Rör i havregryn och salt, häll över massan i en bunke och låt stå och svälla i 20 minuter. Rör sedan ner vattnet och se till att röran inte är varmare än 25 grader. Smula ner jästen i bunken.
2. Rör ner créme fraîche och linfrö.
3. Arbeta ner vetemjöl men spara lite mjöl till utbakningen.
4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 45 minuter.
5. Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig, men knåda inte för länge.
6. Forma degen till en rulle och dela i 20 bitar och rulla till bollar. 
7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Låt jäsa ca 30 min. 
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader varmluft, ca 10-12 minuter.
10. Låt dem svalna under bakhandduk på ett galler.
11. Servera!

Fredagspizza!

Kategori: Pizza, Pirog och Matpaj

Igår blev det hembakad pizza, mycket gott! Receptet jag använde hittade jag i ICAs tidning Buffé. Det här är en deg som man gör dagen innan och låter det jäsa i kylskåpet, eller så kan man göra den tidigt på morgonen samma dag.

Det är en god pizzadeg med tjock botten. Vill man ha tunn deg så delar man upp degen på två plåtar. 

4 portioner
• 15 g jäst
• 3 dl kallt vatten
• 2 tsk flytande honung
• 2 msk olivolja
• 1,5 tsk salt
• 6,5-7 dl vetemjöl

Dag 1
1. Smula jästen i en bunke. 
2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta 5 min i maskin eller 10 min för hand.
3. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylskåp och låt jäsa 12-24 timmar. 

Dag 2
1. Ta fram degen och kavla ut till en fyrkant så att den täcker en stor ugnsplåt.  
2. Lägg på valfri fyllning. 
3. Grädda mitt i ugnen, 250grader varmluftsugn, ca 15 min.
4. Servera!




Äppelpaj

Kategori: Pajer

I onsdags hade vi kvällsföreläsning så jag gjorde en äppelpaj för att vi skulle orka med!!

1 äppelpaj
• 125g mjukt smör
• 1 dl vetemjöl
• 2 dl havregryn
• 0,75 dl rörsocker
• 4 st svenska trädgårds äpplen
• 100g mandelmassa 
• Kanel
• Havregryn att strö över

1. Tärna smöret och blanda med havregryn, mjöl och socker. När jag använder smör som ska vara rums-varmt och mjukt använder jag Milda Guld för det är så smidigt att arbeta med. 
2. Smöra en pajform. 
3. Skär äpplena i bitar och fyll på med äppelbitar så det täcker botten och strö över mandelmassa och kanel. 
4. Kavla ut smuldegen till ett täcke och lägg på över äpplena. 
5. Strö över havregryn och kanel. 
6. Grädda i 200 grader, varmluftsugn mitt i ugnen i 20min.
7. Servera med krämig vaniljsås!



Tottenham-tårta

Kategori: Tårtor

Idag har det varit kalas för min lillebror som fyllde 12år i torsdags! Eftersom han för tillfället är galen i Tottenham, fick just det bli temat på tårtan. Förra tårtan jag gjorde blev jag väldigt nöjd med, men den här var jag mindre nöjd med resultatet utseendemässigt. Jag fick inte till färgen och det mest krånglade med allt, men så är det ibland! Smaken var en riktig höjdare i alla fall och det är väl ändå det som är det viktiga?! 

Tårtan består av ljus tårtbotten, vit chokladmousse och blåbärsgrädde!



 

Väldens godaste sylt

Kategori: Sylt

Som rubriken lyder så är det här världens godaste sylt/marmelad, det kan jag garantera! Tittar man i hyllan med sylt och marmelader så blir man nästan yr, det finns så mycket att välja på!
Jag har smakat många olika sorters sylt, från många olika länder och har helt klart hittat min favorit på hyllan. Den här sylten, just den här smaken-Hallon & Granatäpple serverades på ett hotell i Istanbul när jag var där i våras. Det blev en stor favorit direkt och den passar till allt, frukostfrallan, gröten, pannkakor, våfflor, ja när som! Bäst sv allt är att man hittar den i vanliga mat-butiker i Sverige 👍