Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Franskbröd av dinkel

Kategori: Bröd

Nu har det varit mycket kakor och tårtor, så jag får väga upp lite med bröd! Ett hembakat bröd är väl aldrig fel! Igår gjorde jag en variant av franskbröd, med extra fullkorn av dinkel. Ett mycket gott bröd med mycket smak.

2 limpor
• 50 g jäst (den blå)
• 5 dl rumsvarmt vatten
• 2 tsk ljus sirap
• 2 tsk flytande honung
• 1 dl olivolja
• 1,5 msk flingsalt
• 2 dl linfrö
• 6 dl Fullkorns dinkelmjöl
• 7 dl vetemjöl special

• Smör
• Vallmofrö
• Solrosfrön
• Linfrö

1. Smula jästen i en bunke.
2. Lös jästen med lite av vattnet och blanda sedan i resten av vattnet och flytande honung, ljus sirap, olivolja och flingsalt.
3. Se till att all jästen löst sig och blanda sedan i linfrö.
4. Blanda i mjölet, lite i taget och knåda ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa i 45 min under bakhandduk.
6. Smöra två brödformar och bröa med vallmofrö.
7. Ta upp på mjölat bord och knåda endast lite försiktigt.
8. Dela degen i två delar, rulla ut till två limpor och lägg limporna i två brödformar.
9. Låt jäsa i 30 min.
10. Pensla limporna med vatten och strö över solros- och linfrö. Gör sedan ett snitt på längden.
11. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i 25-30 min.
12. Låt svalna.
13. Servera med gott pålägg!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: