Hallonbullar med vit choklad
Kategori: Bullar
Så var det äntligen dags för lite bullbak! Det har varit väldigt härligt väder ute i veckan, nästan lite vårkänslor, vilket har gjort mig väldigt sugen på bullar. Det snöar dock ute idag, så jag passade på att stå inne i köket och gjorde 3 olika bullar. Här är receptet på en sort, mina hallonbullar:
40st bullar, grundrecept:
• 50 g jäst, för söta degar
• 3 dl mjölk
• 2 dl grädde
• 2 tsk malen kardemumma
• 1 dl strösocker
• 0,5 tsk salt
• 150 g smör, rumsvarmt
• 12 dl vetemjöl special
Fyllning
• 100 g smör
• 300 g hallon
• 3 msk potatismjöl
• 150 g riven vit choklad
Pensling
• 1 ägg
• Pärlsocker
1. Smula jästen i bunke och tillsätt lite av mjölken och grädden(kall) för att lösa upp jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan.
2. Rör ner socker, kardemumma och salt.
3. Blanda i lite av mjölet och tillsätt sedan det mjuka smöret.
4. Blanda i resten av mjölet, lite i taget. Använd gärna en sil. Arbeta degen i 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa under bakduk i 50min.
6. Kavla ut degen på mjölat bord, utan att knåda degen. Bred på fyllningen.
7. Vik den ena långsidan mot mitten och sedan den andra likadant så att degen är i tre lager.
8. Dela i 40 delar och dela varje bil på mitten men lämna en liten bit längst upp så att biten ser ut som en byxa.
9. Snurra varje "ben" åt varsitt håll och lägg sedan varannat ben över det andra och fäst undertill.
10. Låt jäsa 30 min.
11. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och strö sedan över pärlsocker.
12. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, varmluft, i ca 8 min.
13. Servera!