Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Saffransbullar

Kategori: Jul

Här är recept på dagens saffransbullar, riktigt mumsiga!! Jag bjöd min bror på fika när vi hälsade på honom på jobbet i eftermiddag och han klippte 3 stycken direkt, så goda tyckte han de var!

Jag har hört att lite sprit i degen ska framhäva den gula färgen och smaken av saffran så jag var tvungen att prova och jag måste nog säga att det stämde!

Förra årets bullar var vackrare, men i år blev de OSLAGBART saftiga!! 

Saffransbullar med vaniljfyllning
ca 40st
 
Deg
• 1g saffran(2 påsar)
• 2 msk rom(jag hade Captain Morgan)
• 50g jäst(för söta degar)
• 150g smör, rumsvarmt
• 4dl mjölk
• 1dl grädde
• 1,5dl strösocker
• 250g kesella/kvarg
• 0,5tsk salt
• 1 ägg
• Ca 14 dl vetemjöl special

Fyllning
• 200g smör
• 1,5dl strösocker
• 2msk vaniljsocker

Pensling
• Sirap
• Vatten
• Strösocker

1. Blanda saffran och rom i en bunken, låt dra i 60min.
2. Smula jästen i bunken och tillsätt lite av mjölken och grädden för att lösa upp jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan.
3. Rör ner socker, saffran, kvarg, salt och ägg.
4. Tillsätt mjölet, lite i taget samt det rumsvarma smöret. Använd gärna en sil till mjölet. Arbeta degen i 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa under bakduk i 50min.
6. Kavla ut degen på mjölat bord, utan att knåda degen. Bred på fyllningen.
7. Vik den ena långsidan mot mitten och sedan den andra likadant så att degen är i tre lager.
8. Dela i 40 delar och dela varje bit på mitten men lämna en liten bit längst upp så att biten ser ut som en byxa.
9. Snurra varje "ben" åt varsitt håll och lägg sedan varannat ben över det andra och fäst undertill.
10. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft.
11. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min.
12. Blanda sirap med lite vatten så det blir rinnande. Pensla på bullarna innan de svalnar och strö sedan över strösocker.
13. Servera!

Bakningens guld!



Före första jäsning


Efter första jäsning

Kommentarer


Kommentera inlägget här: